Силфра - да докоснеш Америка и Европа едновременно - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Силфра - да докоснеш Америка и Европа едновременно
Автор: Peika.bg
Силфра - да докоснеш Америка и Европа едновременно
Снимка: Francisco Antunes

Силфра е уникално място на Земята, защото е единственото, където можете да видите къде свършва Европа и къде започва Америка.


Естествената граница е голяма пукнатина в земната повърхност, част от Атлантическия риф – разделителната линия между континентите Европа и Америка. Силфра се намира в езерото Тингвалаватн в исландския национален парк Тингвелир и е любимо място за гмуркачи от цял свят.

38587

Причината е, че в дълбоките води на Атлантическия океан цепнатината между Американската и Евразийската тектонски плочи не е видима, но в Силфра тя може да бъде съвсем лесно видяна. В Силфра видимостта е на около 100 метра, а гмуркачите имат възможност на места да докоснат и двата континента едновременно.

38589

Причините за добрата видимост на пукнатината именно в Силфра е, че водата там е студена през цяла година и това я поддържа чиста от всякакъв воден живот. Второто е, че водата там идва от топенето на ледниците от близката планина. Разтопената вода влиза под земята и се появява навън чак в националния парк Тингвелир, като при излизането си на повърхността тя е изключително чиста.

38588

Интересен факт е, че много хора се гмуркат в Силфра, но малко от тях стигат до пещерата Силфра, която е на около 63 метра дълбочина. Причината е, че дълбочината и тесният вход представляват голям риск за гмуркачите.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин