Силистар – дивото зове - Лято и море - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Силистар – дивото зове
Автор: Иванка Могилска

Има места, които разпознавате като свои още щом ги зърнете. С всяка стъпка ставате все по-уверени, че тук някъде е скрито вашето щастие. Виждате повече, усещате повече, чувате птиците, щурците, вятъра. Сърцето ви бие в друг ритъм – по-спокоен, по-мек. Силистар е такова място. Ако морето за вас не е само all inclusive, шезлонг и двойно мохито край басейна, то е много вероятно да се влюбите в плажа, гората зад него и възможността няколко дни да чувате само себе си и вълните.

Плажът и къмпингът се намират точно по средата между Синеморец и Резово, т.е. вие сте на не повече от 5 км разстояние от населено място. И все пак сякаш сте открили парче земя и вода само за себе си. Отбивате от шосето, което свързва двете селища, и през неравен селски път стигате до къмпинга.

Не си представяйте малки, спретнати къщички с масички отпред, които можете да наемете. Къмпинг „Силистар” разполага само с четири бунгала. Останалото място е за палатки и каравани. Има дървени маси и пейки, на които да се събирате вечер. Има и душ кабини, т. е. цели шест клетки, отделени от останалия свят с мушамени завеси. Но пък се къпете с вода, стоплена от слънцето. Вечер, в 11 часа, генераторът, от който къмпингът се захранва с електричество, спира да работи. Имате четири варианта – да си носите свещи, да си запалите огън, да си говорите в тъмното или просто да си легнете.

Отказахте ли се? Не бързайте да зачерквате Силистар от списъка с възможни места за почивка. Заслужава си да отидете. Усещането да се будите, докато клоните на дърветата си шушукат над главите ви с вятъра, е невероятно. Къмпингарите са добронамерени хора. Винаги ще ви помогнат или ще ви поканят на чашка. Особено ако си носите китара. Освен това от тях можете да разберете по кои пътеки да се разхождате и колко далеч е закътаният плаж „Листи”.

Слушайте внимателно и още на следващия ден обуйте здрави обувки, сложете вода и сандали в раницата и тръгнете на експедиция.

Можете да се разходите до Резово и да похапнете от най-вкусната рибена чорба по цялото черноморие в ресторантчето на площада.

Можете да поемете в обратна посока, през гората към „Листи”-те. Следвайте пътеката. Тя, вярно, ще става все по-тясна и стръмна, но гледката, която ще се разкрие пред очите ви, си заслужава – синьо, безкрайно море, скали и небе. На човек му се струва, че само да разпери ръце и ще полети. Не се разсейвайте много. Гледайте си в краката, защото пътеката става още по-тясна. Трябва да преминете три неголеми хълма, за да стигнете до плажа. Той е съвсем малък, обграден от скали. Водата е прозрачно синя и ята от рибки любопитно надничат към всеки новодошъл. Вероятността да срещнете тук повече от един-двама души е много малка.

Имате и трети вариант за разходка – към северния плаж на Синеморец и Велека. Непременно трябва да видите как реката и морето се прегръщат в края на плажа. Можете да се изкъпете точно на това място или първо да поплувате в реката, а след това в морето. Само внимавайте – ако не сте опитни плувци, не е добре да влизате много навътре, тук подводните течения са особено коварни. На тръгване не пропускайте да минете през Синеморец. Няма да ви е трудно да намерите хълма с бар „Корабчето” и да прекарате няколко часа с мохито в ръка, съзерцавайки морето отвисоко.

Разбира се, можете и просто да останете да се излежават на плажа Силистар, който е на 5 минути от къмпинга. В единия му край има две барчета – за любителите на цивилизацията. Водата е кристално чиста, а понякога е толкова спокойна, че ви се струва, че не плувате в море, а в езеро. Хората са малко.

А вечер, звездите ще ви пожелават "лека нощ" и докато заспивате в палатката, ще чувате само ударите на собственото си сърце. То се радва, че поне за малко бие в естествения си ритъм – този на щастието и хармонията с природата.

Вижте още от категория Лято и море
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин