Силистра - забележителности за един уикенд - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Силистра - забележителности за един уикенд
Автор: Peika.bg
Силистра - забележителности за един уикенд

На десния бряг на река Дунав се разстила един град с много лица - Силистра!

Той е основан още през 29 г. сл. Хр. Градът е бил военен лагер, основан на старо тракийско селище. През Средновековие пък носи името Дръстър. В Силистра можете да видите много спомени и останки от хилядолетната му история. В околностите на града пък се намира един от най-прекрасните биосферни резервати в България - Сребърна.

Вижте какво още можете да разгледате в Силистра за един уикенд.

Исторически музей - Силистра

Историческият музей съхранява и представя историята на Силистра и околността от дълбока древност до днес. Музеят отваря врати през 1899 г. В него са представени две експозиции - археологическа и етнографска. Музеят съхранява паметници на римската и средновековната българска култура, които имат национално и световно значение. Част от музейната експозиция са и няколко обекта край Силистра като: Археологическия резерват Дуросторум-Дръстър-Силистра, турския форт Абдул Меджиди, Тракийски скален комплекс и др.

*

Крайдунавски парк Силистра

Крайдунавският парк в град Силистра се намира по брега на река Дунав. Паркът е чудесно място за разходка. На територията му са разположени пейки, беседки, детски площадки, фонтани и руини от римски крепости. Специално за най-малките е изграден "дървен град", в който могат да се забавляват на воля.

*

Силистренска гробница

Силистренската гробница е сред най-известните творения на античната цивилизация. Тя е един от най-красивите и ценни художествени и архитектурни паметници на късноантичната епоха у нас. Гробницата се състои от правоъгълна камера като вътре има изобразени геометрични фигури, образи на хора и животни, семейна двойка и прислугата ѝ. Стенописите са много добре запазени. Според историци и археолози това е била гробницата на виден римлянин, езичник, като за положението му в обществото се съди както по богатата украса, така и по изобразената грамота, връчена му от императора.

*

Крепост Дръстър

Останките от крепост Дръстър се намират близо до град Силистра. Тя се е използвала за тракийско укрепление. Нейните разцвет бил през първите 2-3 века от новата ера. Тогава и крепостта и градът носели името Дуросторум, а през 238 г. крепостта бива унищожена от нахлулите карпи. Пред VI век градът възкръсва с нова сила с името Дръстър.

*

Крепост Меджиди табия

Разстояние от Силистра: 5 км

Меджиди табия е крепост, намираща се южно от Силистра. Тя е била част от османската фортификационна система, използвана по време на Кримската и Руско-турската война. Крепостта е построена през периода 1841 - 1853 г. През 1847 г. бива посетена от султан Абдул Меджид, на чието име е наречена — Меджиди табия. Крепостта има форма на шестоъгълник, а в най-високите си части достига 8 метра. Непосредствено до нея се намира ров, който е служил за препятствие и маскировка.

Силистра - забележителности за един уикенд

*

Айдемирски манастир Покров Богородичен

Разстояние от Силистра: 13 км

Манастирът е девически и се намира в близост до село Айдемир, на около 7 км от Силистра. До него се стига по отбивка вляво от главния път Силистра-Русе. В църквата могат да се видят портретите на 12 светци, мощите на Св. Тезий, както и колекцията от т. нар. стъкленици от различни краища на света.

*

Резерват Сребърна

Разстояние от Силистра: 18 км

Природен резерват Сребърна се намира край село Сребърна, на 2 км южно от река Дунав. В природонаучния музей може да се види експозиция от препарирани обитатели, а поставената в самото блато камера позволява пеликаните да бъдат наблюдавани от самия музей. Флората и фауната на резервата са изключително разнообразни Преминаването на посетителите се извършва само по обозначените пътеки.

Силистра - забележителности за един уикенд

*

Ето и още два обекта, близо до Силистра, които да посетите, докато сте в района:

Добруджанска къща с етнографска експозиция Алфатар

Разстояние от Силистра: 25 км

Добруджанската къща с етнографска експозиция е построена през 1893 г. в град Алфатар. Експозицията представя автентичния добруджански фолклор и обичаи. Стаите са подредени в традиционен стил с вълнени черги, автентични кърпи и везани възглавници. В стаята с огнището е поместена цялата покъщнина на традиционното добруджанско домакинство. В друга стая пък е подредена експозиция за лозаро-винарството, с характерни оръдия, сечива и съдове. 

*

Природен феномен Острата канара

Разстояние от Силистра: 30 км

Природният феномен Острата канара се намира до село Любен. Той има статут на защитена територия, обявяването му за природна забележителност става през 1981г. Мястото не е много популярно и вероятно няма да срещнете много туристи. Площта, която заема скалата, е около 1000 кв.м.

*

Тракийско-римско скално светилище Баджалията – село Стрелково

Разстояние от Силистра: 33 км

Баджалията е тракийско-римското скално светилище, намиращо се в Добруджанската лесостеп, недалеч от село Стрелково по поречието на река Табан. Представлява пещера и скално светилище на митичния цар на тракийското племе Гети - Залмоксис. Счита се, че светилището датира от VI век пр.н.е. То се простира на около 4 км и в него могат да се видят олтари, скални светилища, скални ями и култови площадки.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин