Симпатичен робот обикаля на стоп Канада - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Симпатичен робот обикаля на стоп Канада
Автор: Мария Ангелова

Родителите ви вероятно са ви учили да не качвате стопаджии, защото може да са серийни убийци или избягали затворници. Но може ли човек да устои на чара на този симпатичен робот с размера на 6-годишно дете, който си е поставил сериозна цел – да измине близо 6300 км в Канада?

Името му е Хичбот (Hitchbot, в превод нещо като Роботът-стопаджия или Стопороб). От 27 юли 2014 г. може да бъде видян да стопира край канадските шосета. Той не може да се движи сам (освен ръката за стопиране), затова има нужда от добротата на хората, за да се придвижва от място на място.

Хичбот обаче може да разговаря с хората (при това прави очарователни комплименти и брилянтни шеги!), да споделя в Twitter снимки от срещите си и местоположението си. Роботът е възпитан – винаги иска разрешение преди да снима и споделя кадри на хората, с които се запознава.

„Като робот обичам да слушам електронна музика,“ споделя Хичбот в обръщение в сайта си.

Лицето му от LED светлини позволява да разберете в какво настроение е – усмихва ли се или се мръщи.

Симпатичната машина е дело на няколко професори от университетите Макмастър и Райърсън в Онтарио, Канада, които сметнали, че ще е забавно творението им да се впусне в лятно приключение. Пък и канадското законодателство все още не разрешава на роботи да имат шофьорска книжка.

Авторите на робота споделят, че пътешествието му всъщност търси отговор на много важен въпрос: Могат ли роботите да имат доверие на хората?

„Простичко казано, аз съм свободен по дух робот, който иска да открива Канада и да среща нови приятели по пътя“. 

Можете да следите обиколката на Хичбот тук.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин