Симпатична библиотека на колела ще пътува из България - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Симпатична библиотека на колела ще пътува из България
Симпатична библиотека на колела ще пътува из България
Снимка: Thinkstock/Guliver

Всеки път, когато четеш книга, едно дърво се усмихва, знаейки, че има живот след смъртта.

"Представете си каравана с удобно кресло в единия край (дори мисля да е люлеещ се стол), с кана хубав чай до него. Малка плетена масичка и красива нощна лампа. В другия край - голяма дървена библиотека с половин тон книги (толкова е товароносимостта на караваната). Свещи, приятно ухание на старо и на книги. Уют."

Ето така Александър Караджов от Смолян си представя реализиран проекта си за първата библиотека на колела, която ще обикаля из България.

Идеята

Идеята за Пътуващата библиотека се ражда спонтанно.

"Ама вече като кажа това на някого и ме наричат луд," казва Александър.

С подкрепата на приятели това кътче от Рая на четири колела ще бъде напълнено с добра литература и ще пътува из страната. Караваната ще спира за по няколко дни във всяко населено място и всеки ще може да влезе да почете безплатно, а когато времето е хубаво – ще може да се чете и на открито.

Книжното пътешествие ще започне приоритетно от региони в риск, където според Александър има голяма нужда от пътуващи книги - граничните територии и крайните български общини.

"Почти всичко загубихме в наши дни - идеали, ценности, мечти. Не виждам млади четящи хора край себе си. Не ги чувам да мислят. Мяркат ми се само лутащи се призраци..."

Реализацията

За да превърне пътуващата библиотека в реалност, Александър Караджов набира средства чрез дарения. Нужни са 3000 долара, с които ще бъде закупена и обзаведена караваната. Той се надява, че ще успее да събере нужната сума до месец май 2016 г., за да може да потегли из Родопите с хубавото време. А останалото е чист ентусиазъм. 

Ако идеята за пътуващата библиотека ви харесва и искате да допринесете за осъществяването й, можете да направите дарение тук.

*

Александър Караджов познавате като автор на книгата "Пътеводител на забравената България"автор на Peka.bg и един от авторите в пътеводителите ни "50 места, които да посетите в България"

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин