Символите на европейските столици - част 5 - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Символите на европейските столици - част 5
Автор: Елена Исаева

Столицата на Латвия, Рига е красив средновековен град, където освен интересните архитектурни сгради, можете да посетите и редица музеи, предлагащи интересни истории, артефакти и предмети, представящи живота и историята на този регион. Една от най-интересните и най-емблематичните сгради е Замъкът на града. В оригиналния си вид, замъкът датира от XIII век, за съжаление през 1484 г. е бил разрушен, а през 1491 г. започва изграждането му наново, впоследствие е бил неколкократно реконструиран и преустрояван.

Столицата на следващата прибалтийска република, Литва, също има какво да покаже на своите посетители и на любознателните и жадни за исторически забележителности туристи. Катедралата на Вилнюс, освен, че е една от най – интересните забележителности на града, също така е и най-старата и най-красивата катедрала. Неколкократно опожарявана, наводнявана и реставрирана, днес катедралата привлича туристите със своята богата и интересна история. Храмът наподобява древногръцките сгради, а над фасадата са поставени скулптури на няколко светци – Станислав, Казимир и Елена.

Символите на европейските столици - част 5
Снимка: pixabay.com

 

Ктедралата има 11 параклиса, фигури на литовски и полски принцове и красиви барелефи.

Най-известната и емблематична сграда за столицата на третата прибалтийска държава Естония е Църквата Свети Олаф. Със своята кула, висока 124 м. в периода 1549 г. – 1625г., тя е била и най-високата сграда не само в Талин и Естония, но и в цяла Европа. Църквата е наименована на името на норвежкия крал Олаф Хавалдсон.

Словашката столица Братислава също има красив замък, който е една от емблематичните и най-забележителни сгради в града. Първоначалния замъкът е ползван като резиденция, днес във величествено издигащата се сграда над река Дунав се помещава историческият музей. От замъка се открива запеметяваща гледка към града, а при ясно време могат да се видят земите на Австрия и Унгария.

Символът на швейцарската столица са мечките, всъщност и името на красивия град идва от немската дума бер – мечка. Една от легендите разказва, че херцог Бертолд убил мечка, докато ловувал по близките земи. През 1191 г. той наредил да се издигне крепост, която да охранява земите, като я нарекъл Берн – мечка.

Символите на европейските столици - част 5
Снимка: pixabay.com

Основната збележителност и смвол на столицата на Хърватия е Загребската катедрала. Построена е през XIII век, няколко пъти е реконструирана и носи името на Възнесение Богородично и Св. Св. Стефан и Владислав.

Киев е еин от най-красивите и най-стари градове в Европа. Най-посещаваното и емблематично място за украинската столица място несъмнено е Киевската печерска лавра, това е и един от най – важните обекти в източноправославното християнство. Това е един уникален комплекс от църкви, пещери и камбанарии, намиращ се в гористите склонове над река Днепър, основан през 1051 г. първоначално като пещерен манастир.

През 1990 г. лаврата е обявена за обект на културното световно наследство под егидата на ЮНЕСКО, а през 2007 г. е обявена за едно от седемте чудеса на Украйна.

Лаврата освен като музей, културна и историческа забележителност, днес се ползва и като действащ мъжки манастир.

На територията на лаврата има няколко красиви църкви, всяка от които си заслужава да посетите – църквата Св. Троица, църквата Вси светии и църквата на Спасителя в Берестове.

Всяка от тези столици и всички забележитености определно си заслужават да бъдат посетени.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин