Синко де Майо – мексиканският майски празник - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Синко де Майо – мексиканският майски празник
Автор: Peika.bg

Мексиканците не са известни като големи воини и като цяло са изгубили всичките важни сражения срещу по-силни противници.

Те са ужасен пример за военна немощ, след като разбитите части на доброволците и каубоите от Тексас успяват сами да заловят мексиканския президент Антонио Лопес де Санта Ана през 1836 г. и да си извоюват независимост за бъдещия щат Тексас.

Вероятно заради събития като това, когато победят един път, мексиканците просто няма начин да го забравят и това се превръща в повод за празник. Или поне в празник на търговците.

34167

На 5-и април 1862 г. мексиканците побеждават превъзхождащата ги френската армия при Пуебла и печелят една от най-знаменитите си победи. Въпреки че латиносите губят войната и французите налагат своя избраник Максимилиан за император на страната, битката при Пуебла е национална гордост и през същата година е обявена за национален празник.

Въпреки това, мексиканците в САЩ започват традицията официално да празнуват 5-и май. В САЩ празникът се празнува още от времето на битката, а след това става по-популярен през 40-те, 50-те и 60-те с движението за права на латиноамериканците. През 80-те Синко де Майо се превръща в истинско тържество, когато го подхващат компаниите за алкохол и храни, които го осребряват като празник на мексиканската идентичност и култура.

34168

През 21-и век официалните отбелязвания на Синко де Майо в САЩ са над 150, докато в Мексико празникът не е национален, въпреки че училищата са затворени, а денят е почивен в Пуебла и съседният щат Веракрус.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин