Ситония: Забележителности на една ръка разстояние - Лято и море - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Ситония: Забележителности на една ръка разстояние
Автор: Ралица Василева

От едната ви страна е Касандра, от другата – Света гора. Ако това се отнася до вас, значи се намирате на полуостров Ситония в Гърция.

Ето какво да видите, опитате и направите, докато почивате в средния от трите ръкава на Халкидики. Кратък пътеводител из плажовете, пещерите и кухнята на Ситония с полъх на солен вятър.

Плажове

Всичките са с фин бял пясък, кристално чиста вода, уединени заливи и са прегърнати от вековни борови гори. Някои от тях се считат за най-добрите в света! На места ще забележите и причудливи скални форми.

Плажът Макрия Лагада

Намира се в селцето Метаморфози и е един от най-добрите – 120 м ситен пясък и чисти морски води. Той е част от най-дългата плажна ивица на Ситония. На територията му можете да практикувате много водни спортове.

Плажът Торони

Той е известен с една от най-дългите плажни ивици в Ситония – 2,5 км с чист, златист пясък. Тук можете да наемете шезлонги и чадъри и да се наслаждавате на студени коктейли от плажните барове.

Плажът Арменистис

Той също е един от най-добрите плажове на Ситония с дълга 600 м плажна ивица. Тук има много плажни барове, заведения за хранене и обособени места за къмпинг.

Плажът Кавуротрипес или Оранжевият плаж

Това е идеалното място, ако търсите уединение, защото е изграден от отделни заливи, в които можете да се усамотите с шезлонги и чадъри под наем.

Плажът Вурвуру

Той е идеален за семейства с деца, защото бреговете му са плитки на голямо разстояние навътре във водата. Има и красив коралов риф, който ще направи незабравимо вашето гмуркане. Разположен е на източния бряг на полуострова.

Плаж Трани Амуда и Antigoni Beach Resort

Ако искате да си почивате на зеления полуостров Ситония с гледка към връх Атон... Ако имате нужда от спокойствие и релаксираща обстановка, за да възстановите хармонията си през ваканцията си... Ако представата ви за перфектна почивка е стая с гледка към морето... Тогава вашето място е хотел Antigoni Beach Resort на гръцкия полуостров Ситония. Хотелът е бутиков – с изчистен лукс, изискана декорация в гръцки стил и неустоима гледка към Атон. Намира се на пясъчен плаж в Трани Амуда. Научете повече за района и комплекса Antigoni Beach Resort.

Разходка с лодка до остров Диапорос

Водата между Ситония и този остров е много спокойна и е най-топлата в Гърция, затова става за плуване през цялата година. С лодка под наем можете да стигнете до Диапорос и да се отдадете на спокойно припичане или весел пикник. А на източната страна на острова е Синята лагуна, която ще ви впечатли с кристалните си яркосини води.

Спортове

На полуострова има условия за колоездене, голф и конна езда под слънчевите лъчи по морския бряг, а изкачването на хълмовете ще ви награди със зашеметяваща гледка към целия полуостров.

Морски даров

Калмари, скариди, миди, октоподи, всякакви видове риба, раци и какво ли не още, но каквото и да изберете да опитате тук, няма да сбъркате. Бъдете смели и веднага си поръчайте нещо интересно в морските ресторанти и таверни.

Порто Карас Домейн

Истински рай за ценителите на виното. Това е една от най-големите винарни в Европа и най-голямата в Гърция, заемаща площ от 450 хектара. Намира се в Неос Мармарас, в западната част на Ситония. Тук можете да дегустирате най-добрите вина в Европа. Наздраве! Или както казват гърците „Ямас!”

Торони

Градът има богата история. Основан през VIII –VII в. пр. Хр., през 480 г. пр. Хр., Торони помага на персите при похода на Ксеркс срещу Елада. Акрополът се намира на хълм на юг от града, в посока Порто Куфо. Ще видите останки от укрепленията, каменни блокове, парчета глинени съдове, както и руините на крепостта Лефтония. Другите части на древния град са под водата, на около 35 м от брега.

Древният град Олинтос

Той е бил един от най-важните древни градове на Халкидики. Днес можете да видите руините му върху възвишенията в близост до селцето Метаморфози. Сред тях ще забележите и добре запазени мозайки. Историята на Олинтос датира от 3000 години и останките му дават представа за градското устройство на Древна Гърция. Градът е бил напълно разрушен през 348 г. пр. Хр. от крал Филип II.

Пещерата Петралона

Ще я намерите на 800 м от селцето Петралона, в подножието на планината Кацика. Сталактитите и сталагмитите тук са червени, поради червеникавите пещерни скали, а много тънки сталактити наподобяват дъждовни капки. В пещерата са открити вкаменелости на много видове животни от преди хиляди години. До входа й има музей, представящ археологическите находки от нея. Допълнителна информация за пещерата ще откриете тук.

Древна Стагира

Намира се на около 500 м североизточно от днешното селище Олимпиада. Стагира е родното място на Аристотел. Той се е родил тук през 384 г. пр.н.е. В модерната част на града има голям парк, носещ неговото име, в който ще видите статуя на философа както и множество подробни изложби, посветени на живота и дейностите му.

Гмуркане в Ситония

В Ситония има перфектни условия за практикуване на вълнуващото занимание: тюркоазени води с кристална видимост и богат подводен свят. Ще видите рибки, октоподи, морски звезди, цветни растения, подводни пещери, рифове и археологически забележителности. Най-предпочитаните райони за гмуркане са: плажът на Калогрия, заливът на Арменистис, селището Каламици, Келифос, Порто Куфо.

Холомондас

Това е ниска планина в централната част на Халкидики, която ще ви плени с голямо разнообразие на животински и растителни видове, прекрасни кътчета за пикник с много потоци и хладни извори. Ще видите борове, ели, кестени и вековни дъбове. Холомондас е перфектното място за любителите на лова, защото изобилства от дивеч.

Нощен живот в Ситония

Неос Мармарас е най-доброто място за активен нощен живот в Ситония. Оживеното градче гъмжи от разнообразни ресторанти, барове, дискотеки и клубове, като голяма част от тях са на главната крайбрежна улица. Другите места за нощни купони са Никити и Сарти, където заведенията са в близост до плажовете и крайбрежните алеи. В повечето курортни селища също ще намерите достатъчно барове, кафенета, ресторанти и таверни, където да се забавлявате.  

Вече ви се ходи на почивка в Халкидики? Вижте най-добрите оферти за почивка в Халкидики!

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Лято и море
Коментирай
Krum Tonev , 04.07.2013 | 13:05
Винаги съм искал да се пусна с лодката по вълните на морето,ама малко шубе компания все имам.
ruslana, 04.07.2013 | 11:42
Много красиво,две мнения по въпроса няма
Абонирайте се за нашия бюлетин