Скален параклис Света Петка в Трън твори чудеса - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Скален параклис Света Петка в Трън твори чудеса
Автор: Мира Янева

В скалите над главния път в град Трън има един малък параклис, който си струва да посетите, ако не в търсене на чудо и изцеление, то заради невероятната история на живялата в него българска светица Света Петка. Щом изкачите стъпалата до скалата, ще попаднете в малка пещера, пълна със светини и икони.


Смята се, че в тази пещера няколко години е живяла Света Петка. Родената в град Епиват (днес Селимпаша, Турция) Света Петка израства в изцяло българско заможно семейство. От съвсем малка тя проявява милосърдие – дава дрехите и обувките си на бедните деца. Когато навършва пълнолетие, дарява цялото си имущество и започва да пътува и проповядва. Но срещу нея започват гонения и тя е принудена 40 години да живее в азиатската пустиня – само на пост и молитва.

Един ден получава видение, че трябва да се завърне в родния си град. Вече освен да проповядва, започва и да лекува, като отново става обект на гонения. В търсене на убежище тя посещава Тракия, Македония, Мизия. Най-дълго време намира сигурност в Търновград, а по-късно достига и Трън. По това време тук не е било населено и Света Петка се заселва в пещерата, защото е на високо и уединено място.

Един ден тя чува, че войската идва за нея и побягва към пещерата. Успява да се скрие в отвор в скалата, като оставя в камъка следи от едната си длан и единия си крак, докато се катери. Войниците пристигат, не я откриват, но виждат, че жаравата в огнището е гореща и има току-що изпечена питка. Единият войник посяга да си отчупи парче от питката, но тя веднага се вкаменява. И днес в малкия параклис можете да видите вкамененената питка с отчупено парче, както и следите от ръката и крака на Света Петка.

След като успява да избегне опасността, Света Петка продължава странстванията си и няколко години по-късно почива в родния си град Епиват, никому неизвестна. Когато обаче 30 години по-късно изравят гроба й, я откриват нетленна и стари хора си спомнят за проповедническата й дейност приживе. Тогава църквата я канонизира за светица (1042 г.).

Мощите на светицата са местени няколко пъти, за да бъдат спасени от различни завоеватели. През 1238 г. Цар Иван Асен II донася мощите на Света Петка в Търново и ги полага в специално изградената за тази цел църква Света Петка на хълма Царевец.

След падането на Търново мощите са преместени във Видин, а след 1396 г. са предадени на сръбския владетел Стефан Бранкович, който ги съхранява в Белград.

66 години по-късно Белград също пада във власт на Османската империя. Когато пристига с войската си, османският предводител вижда много събрани около мощите на Света Петка хора, които не проявяват никакъв страх от завоевателите. Възхитен от вярата на хората, той прави жест и вместо да унищожи мощите, решава да ги върне в Цариград. Тъй като обаче Вселенската патриаршия по това време има финансови проблеми, молдовският княг Василий Лупу дарява цяла кола злато, за да откупи мощите. Това е и причината те днес да се намират в румънския град Яш.

Според поверието, човек може да си пожелае нещо, като допре ръка до отпечатъка от стъпката или дланта на Света Петка или като докосне вкаменената пита.

А след като излезете от храма (който по времето на социализма е ползван за обор), продължете нагоре по стълбите в скалата. Ще достигнете върха на възвишението, откъдето се разкрива красива гледка отвисоко към Трън.

Полезна информция: Параклисът е отворен всеки ден, няма вход, можете да запалите свещичка. Млада жена ще ви разкаже историята на Света Петка и храма. Скалният параклис Света Петка се намира над главния път на Трън (ако се движите в посока Сърбия, се пада отдясно). На отсрещен хълм от другата страна на пътя, също има малък бял параклис. В подножието на скалния параклис има малък паркинг.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Хриси, 29.11.2017 | 18:01
Може ли да ми кажете телефонния номер?
София Цотова, 05.10.2016 | 23:54
Важно е да се знае, че параклисът има работно време (?!). През лятото е до 17 часа, а през зимата след предварителна уговорка по телефон, който дори не е посочен. През останалото време параклисът е заключен и има СОТ. За мен това е малко прекалено...
Абонирайте се за нашия бюлетин