Скопие: Паметници Unlimited - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Скопие: Паметници Unlimited
Автор: Генчо Полихронов

На по-малко от 200 м от паметника на Александър Македонски в Скопие в крачка е хваната бронзовата статуя на „кифлата“ - пазаруващо момиче с оскъдна рокля, мобилен телефон в ръка и чанта в другата. Докато разглеждате центъра на Скопие, буквално се спъвате в многобройните паметници и скулптури, които са разхвърляни навсякъде в централната част на града и не изглеждат да имат много общо помежду си. Но пък разнообразието е безкрайно, а възможностите на македонските скулптори – явно неограничени.

Ако започнем с историческите личности, по бреговете на Вардар и на централния площад „Македония“ се издигат внушителни монументи на цар Самуил, римския император Юстиниан Велики, Гоце Делчев, Кирил и Методий, Климент Охридски, Даме Груев. Въпреки че внукът на Гоце Делчев разказва, че революционерът е изпитвал страх от коне и никога не е яздил през живота си, на статуята си в Скопие той е качен на кон.

Всички те обаче остават в сянката на величествената статуя на Александър Македонски, който е възседнал коня си Буцефал на върха на голям фонтан в центъра на площада. В основата на фонтана древни воини са размахали копия и щитове, а четири лъва са застанали на пост. Фонтанът е така проектиран, че водата в определени моменти да излиза на ситни капчици и да се създава впечатлението, че воините са в разгара на битка, от която се вдига прах и пушилка.

След като се запознаете с монументите на площад „Македония“, продължете по главната търговска улица. Там ще се срещнете с паметниците на македонския просяк, македонското ваксаджийче, оркестър, риба и робот. Увековечена е и съвременната„кифла“ - с телефон на ухото и на високи токчета, разхождаща се на метри от магазините за маркови дрехи. Не забравяйте да хвърляте по едно око и в пресечките, иззад една от които ви дебне бронзов бик, който напомня на скулптурата до фондовата борса на Уолстрийт в Ню Йорк.

Няма как да пропуснете и Порта Македония на единия от изходите на площад „Македония“. Тя напомня на Триумфалната арка в Париж или както тук я наричат, Триумфалната капия.

И ако толкова монументи не ви стигат, паметниците на Майка Тереза в Скопие са два на разстояние по-малко от 30 м един от друг – един пред мемориалната й къща и друг вътре в двора на сградата. Самата къща също е на централната търговска улица и е причудлива, шарена постройка с внушителни дървени порти, които не водят наникъде. Ако поискате да се качите по стълбите пък, над вас като Дамоклев меч ще надвисне скулптура, която би трябвало да символизира мира с накацалите поп нея златни птици, но по-скоро прилича на дрелка.

А вие открили ли сте някоя друга причудлива статуя в центъра на Скопие?

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Maria Nelzarova, 31.07.2012 | 23:18
Какво ти виждане на други паметници - то през ден да ходиш, все ново ще виждаш!
Георги Апостолов, 26.07.2012 | 17:29
Македонците и техните статуи... Някои народи създават история, други са имали история, македонците присвояват историята на народите. Те са като малките кученца, лаят , но не хапят. Стига ти обаче да ти надуе главата с гирлотията, която вдига. Да, казано е "македонец- бясно куче вързано на дива слива, то не яде, но не дава и на другите да ядът".
Абонирайте се за нашия бюлетин