Пътуване в Словения – към главата на кокошката - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Пътуване в Словения – към главата на кокошката
Автор: Екатерина Пейчева
Пътуване в Словения – към главата на кокошката
Снимка: Slovenia Travel Board

Пътят София-Любляна с автобус отнема около 15 часа. Колкото и бял да е денят на тръгване, рано или късно се стъмва. Ако сте от късметлиите, които могат да спят, сгънати на четири в автобус, и не се будят от внезапни сръгвания в ребрата от не толкова успешно спящи съседи по седалка, щом се събудите на сутринта, преминали хървато-словенската граница, ви очаква изненада.

Попадате в яркозелена хълмиста земя. Фактът, че не се намира и кръпка водоравен терен обаче никак не спира местните хора да обработват ниви под всякакъв екстремен ъгъл, или да живеят в селца с къщи, силно разпръснати из живописните склонове. Посрещат ви заострени червендалести покриви и спретнати дворове с добитък.

Ако сте като повечето туристи, в момента, в който достигнете Любляна, ще се отправите на югозапад, към морските курорти на Словения. Ако обаче искате да изпитате другата Словения, правилният път е на североизток или както се шегуват словенци – към главата на кокошката (защото формата на Словения много наподобява кокошка).

Главата на кокошката си има име – Прекмурска област, защото герданчето около шията ѝ е река Мура. Това е най-слабо развитият регион на Словения в туристически и инфраструктурен план и някак по ирония, архитектурата на къщите и дворовете тук силно напомня българската.

Пътуване в Словения – към главата на кокошката
Снимка: Slovenia Travel Board

Пътуване в Словения – към главата на кокошката
Снимка: Slovenia Travel Board

Островът на любовта, река Мура, снимка: Zlatko Gnezda 

Още по-изненадващ факт е, че докато в Любляна един българин би могъл да хване по някоя дума на всеки, да речем, двадесет в разговор между местни, прекмурският диалект много повече наподобява българския език, макар и доста архаичен български. Ако обаче не сте си спестявали Вазов и Каравелов в гимназията, шансовете са, че спокойно бихте могли да завържете разговор с местен и да разбирате поне половината от казаното (или горе-долу толкова, колкото би разбрал средностатистически словенец от който и да е друг край на страната).

Една от големите архитектурни забележителности, с които Прекмурието се гордее, е Дворец Ракичан в близост до град Мурска Собота. Строен през Ренесанса, днес дворецът носи основно бароковия характер, който графиня Джорджина Батхани му е придала в края на 19-и век.

Пътуване в Словения – към главата на кокошката

Снимка: Darija Petrovic

За графинята се говори, че била щедра и милостива господарка, която всеки ден изминавала разстоянието до Мурска Собота пеша, за да присъства на църковната служба. Ежедневието на съпруга ѝ, австрийски граф на име Юлиен Валзее, е по-забулено в мистерия. За него се твърди, че бил художник с известен афинитет към практикуването на черните изкуства. Смята се, че и до днес призракът му от време на време се явява на неколцина избрани.

Днес на сравнително скромни цени дворецът предлага на гостите си обширен парк за разходки, детски кътове, ресторант с дансинг, където можете да танцувате полка (ако сте достатъчно подпийнали вечер), басейн, конюшня, от която могат да се наемат коне за езда, както и възможността да отседнат в стаи с автентично старинно обзавеждане.

Пътуване в Словения – към главата на кокошката

Снимка: Kamilla Knutsen Steinnes

Друга забележителност в Прекмурието е Буковнишкото езеро.

Пътуване в Словения – към главата на кокошката

Освен с впечатляващия пейзаж, който всяка пощенска картичка гордо би носила, езерото е известно и с 26-те си енергийни точки. Всяка от тях специализира в лекуването на конкретна област от човешкото тяло. Ако искате да свалите диоптърните очила, например, посетете точка 20 и поседете на пейката там в продължение на 15 минути. Уловката е, че тази процедура трябва да се повтаря поне в продължение на две седмици, за да има ефект, което е сполучлив маркетингов ход за привличане на туристи за по-продължителни периоди от време в областта.

Пътуване в Словения – към главата на кокошката

Снимка: Andrijana Radukić

За любителите на виното пък в региона се предлагат множество дегустаторски атракции.

Пътуване в Словения – към главата на кокошката

Собствениците на изби с удоволствие биха се заговорили с вас, за да ви разкажат за реколтите си, да ви почерпят с някои от най-добрите си вина (имайте предвид, че най-хубавото вино сред най-хубавите се сервира последно) и да ви предложат да отнесете някоя и друга бутилчица вкъщи на разумна цена. Един личен съвет: ако посетите изба, не пропускайте да попитате за Траминец – десертно вино с дъх на рози, което винаги обира точките на дегустаторските изложения в страната.

Пътуване в Словения – към главата на кокошката

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин