Смолян - забележителности за един уикенд - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Смолян - забележителности за един уикенд
Автор: Peika.bg
Смолян - забележителности за един уикенд
Снимка: www.smolyan.bg

Родопите са приказка. Колкото пъти и да ни приютяват, няма да ни омръзне! Затова решихме да ви представим забележителностите на един от най-приятните градове в България – Смолян.  

Интересен факт за града е, че по брой на читалищата Смолян се нарежда сред първите в България, тъй като на територията му те наброяват 87.

Можете да започнете разходката си от най-старата църква в землището на града. В местността Могилата, която се намира на 3 км северозападно от Смолян, непосредствено до пътя за Пампорово, е скътан ранно християнски манастирски комплекс от V-VI в.

Интересното е, че манастирският комплекс е разполагал със собствена стъкларска работилница. В историята на най-старата смолянска черква се открояват два периода: от втората половина на V до края на VI в. и от края на IX до края на XIV в., когато била разрушена от османците. Съществуването на манастирския комплекс съвпада с първия период от функционирането на базиликата.

Смолян - забележителности за един уикенд


Част от местата, които бихме ви препоръчали да посетите са: Родопския драматичен театър „Николай Хайтов“, историческия музей (който има изключително богата археологическа и етнографска музейна сбирка), пещера „Ухловица“, момчиловата крепост, както и черквите „Св. Георги“, „Св. Богородица“, „Св. Теодор Стратилат“, „Св. Висарион Смоленски“, Св. Неделя, Св. Николай Чудотворец.
Смолян - забележителности за един уикенд
Снимка: www.smolyan.bg


Други забележителности в Смолян, които си заслужават да бъдат видeни са: Мерамовата, Сариевата и Пангаловата къща, художествената галерия (притежаваща платна на най-големите български художници), Али-Бейският конак и Медникарската чаршия.

Отделете си поне половин ден, а защо не и цял за Смолянски езера и Каньонът на водопадите!

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин