Снаговски манастир - тайната гробница на Дракула - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Снаговски манастир - тайната гробница на Дракула
Автор: Георги Василев

На малък езерен остров, точно до Букурещ, се намира Снаговският манастир, в който според местните легенди е погребан Влад Цепеш ("Набивачът на кол"), който е вдъхновение за написването на книгата "Дракула" от Брам Стокър.

Манастирът е основан през 14-и век и представлява привидно просто място за молитва, изолирано чрез водата. Легендата разказва, че след изключително жестокия си живот Влад Цепеш III е бил погребан в църквата, по свое собствено предсмъртно желание. Много историци и археолози са работили, за да разберат дали тази легенда е факт, но никой не е успял да докаже, че владетелят наистина е бил погребан на острова. След като са разкопани няколко гроба, са били намерени само малко човешки и конски кости - нищо което потвърждава погребването на Дракула тук.

Повечето историци смятат, че принцът на Влашко е погребан в манастир, намиращ се в областта Комана, но това не спира местните да разпространяват своя леко изопачен мит. Построен е пешеходен мост до острова, а посетителите са поканени да разгледат Снаговския манастир и предполагаемия гроб. Имайте предвид, че уредниците на манастира таксуват всеки, който иска да направи снимка. Румънското правителство дори започва да прави планове за създаването на увеселителен парк "Дракула" в Снагов, но за щастие проектът е отменен през 2006 г.

Истории за Влад III Цепеш:

Влад искал всички власи да се трудят, а на просяците и бедните гледал като на крадци и разбойници. Затова един ден всички бедняци, просяци и болни били поканени в замъка му в град Търговище на прием. След като ги нахранил и напоил ги попитал, дали искат вече никога да не бъдат бедни. След като получил положителен отговор, заповядал залата да бъде заключена и подпалена. Никой не оцелял.

Друга история разказва, че Влад поканил болярите си на пиршество и богато ги угостил с вино. Целял да ги напие и да разбере както мнението им за себе си, така и за тяхната подкупност и прегрешения. В края на пиршеството арестувал и набил всички на кол.

Легендата разказва още, че двама турци отишли при владетеля на Влашко и когато те не си свалили фесовете от главите Влад Цепеш се ядосал и наредил да набият фесовете с пирони за главите им, "щом толкова ги обичат".

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Uchtiviq Los , 03.09.2013 | 13:54
уау,звучи много добре този манастир, струва си да бъде посетен!
Абонирайте се за нашия бюлетин