София диша - любими зелени оазиси в столицата - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
София диша - любими зелени оазиси в столицата
Автор: Мария Ангелова
София диша - любими зелени оазиси в столицата
Снимка: gurini/ flickr

Като всеки голям град, на София често й е трудно да диша. На забързаните човечета, които всеки ден щъкат като мравки по улиците й - също. Преди известно време обаче един италианец от Неапол ми каза, че едно от нещата, които най-много харесва в столицата, е... колко е зелена! В следващите редове сме събрали най-приятните зелени оазиси в София - паркове, улици, градини, язовири и планински маршрути. Дишайте!

ЛЮБИМИ ПАРКОВЕ В СОФИЯ

Борисовата градина - Борисовата градина като че ли е разтеглива - колкото и народ да се изсипе там, все има място за още. Тенис, футбол, ролери, федербал, пикник в тревата, фризби, колело - всеки може да се занимава с каквото си поиска тук. На лятната сцена в топлите месеци винаги се случва нещо интересно (концерти, фестивали, празници, уроци по танци), а езерото Ариана ту е пълно с лодки, ту се превръща в ледена пързалка. Плюс всички игри и забавления, които едно дете може да си представи.

Южният парк - не по-малко оживен, особено приятен след реновирането си. Летните сутрини през уикендите са отредени за куклен театър, а вечерите - за музика под звездите.

Паркът Заимов - малък и подреден, с много вода, пейки и забавления за деца. Наоколо има приятни заведения за хапване и салон на Столичния куклен театър.

Докторската градина - (в момента в ремонт) един истински зелен оазис на 2 минути от Софийския университет. Името си дължи на Докторския паметник - издигнат в памет на лекарите, загинали по време на Освободителната война. 

Градинката пред Народния театър - тя с това име си е известна, но малцина знаят, че по паспорт се води Градската градина. Тук шах се играе денонощно, пейките са събрани по двойки една срещу друга, а край фонтаните лятото се случват свежи събития. Научете 5 любопитни факта за градинката пред Народния.

Парк Гео Милев - освен много площадки за деца и фитнес на открито, в парка Гео Милев ще откриете и шарените пейки, изрисувани от децата от 3 "б" клас на 23-о СОУ "Жолио Кюри". Има няколко кафенета на открито, отсреща се намира зала Фестивална.

Западен парк - Главната алея на парка има нови пейки, поляните са хубави за пикник, детската площадка има много катерушки, а ако сте в настроение за малко спорт, има много маси за тенис на маса.

СОФИЯ ДИША ПЛАНИНСКИ ВЪЗДУХ - МАРШРУТИ НА ЕДНА РЪКА РАЗСТОЯНИЕ

София е единствената европейска столица, в която има толкова голям избор от планински маршрути на 1 или 2 автобуса разстояние. Буквално за 20 минути можете да се пренесете от надутите клаксони и автомобилните изпарения на центъра до гора, в която да дишате с пълни дробове.

Открийте идеи за маршрути в Лозенска планина, маршрути в Плана планина, маршрути на Витоша

СОФИЯ ДИША ЦАРСКИ ВЪЗДУХ

Резиденция Врана, чиито градини бяха отворени за посещение през пролетта на 2013 г., e приятно място, където да се разходите и да си представите, че във вените ви тече синя кръв. 

СОФИЯ ДИША И ЦЪФТИ

Ботаническата градина в София е едно от онези места, за които мнозина са забравили. Точно затова е толкова чаровна. Това е перфектното място за сутрешно кафе - във вътрешния двор ви чака широка беседка, където можете да откриете подслон от зимния студ, а също и някои растения, за които дори не сте подозирали, че съществуват. Намира се на няколко крачки пеша от паметника на Васил Левски, точно до факултетите по журналистика и фармация. 

СОФИЯ ДИША НА БРЕГА

Панчарево и язовир Искър са фаворитите на тези, за които наличието на вода е не по-малко важно от наличието на зеленина. През уикендите бреговете им са пълни с разхождащи се, излежаващи се и ловящи риба ентусиасти.

СОФИЯ ДИША - ФЕСТИВАЛЪТ

Освен в парковете, всяка година за кратко и улиците на София започват да дишат по-леко. По време на фестивала София диша трафикът по някои столични улици се заменя от изкуство. Вижте актуална информация за фестивала София диша.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин