София за начинаещи - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
София за начинаещи
Автор: Елена Исаева

Ако ваш роднина или приятел идва в София за първи път и иска да разгледа града, къде ще го заведете и какво ще му разкажете? Най-добре е предварително да прочетете най-важните неща, за най-важните софийски забележителности и по този начин, хем вие ще разнообразите поредната си разходка из София, хем ще го запознаете с интересна информация.

Ето и някои места, на които задължително трябва да го завдете:

София за начинаещи
Снимка: Елена Исаева

Храм паметникът „Александър Невски“ – няма как това да не е първата ви спирка. Това е най-голямата катедрала в България и на Балканския полусотров. Най-голямата ѝ камбана тежи 12 тона, а най-малката 7 килограма. На външната фасада има мозаечна икона на патрона на църквата Александър Невски, която се намира на 30 метра от земята. Не пропускайте да посетите и криптата към катедралата.

Църквата „Света Неделя“ - Църквата „Света Неделя“ е катедрала на Софийската митрополия. Тя заема мястото на стария площад Куручешме. Днес площадът се нарича „Света Неделя“. През XIX и първите десетилетия на XX век храмът се нарича и „Свети Крал“, тъй като в него се съхранявали мощите на сръбския крал Стефан Урош II.

София за начинаещи
Снимка: Елена Исаева

НДК – националният дворец на културата е друго място, което е любимо на софиянци, а и не само за разходки и отдих. Фонтаните пред двореца са прекрасни, особено на пролет с всички цветя около тях.

Народния театър Иван Вазов – това също е едно от любимите места на софиянци. Фонтанът пред театъра е много красив, а самата сграда е повече от уникална.

София за начинаещи
Снимка: Елена Исаева

Не пропускайте и парковете, които са чудесно място за разходка, особено в горещи летни дни, в които може да се скриете сред зеленината на софийските паркове, като Южен парк, Северен парк, Западен пар, Борисова градина, парк Заимов, Докторската градинка и други.

София има и доста музеи, които не са за пренебрегване – Природонаучния музей, музеят Земята и хорат, музеите в Софийския университет, музеят за история на София, който се помещава в старата сграда на банята срещу Централни хали, както и много други.

Ако имате повече време, то непременно отидете на разходка в планината. Близостта на Витоша до София, прави столицата ни още по-привлекателна дестинация. Тук може да се качите на първенеца на Витоша – Черни връх (2290 метра надморска височина), да посетите Боянски водопад, уникалната Боянска църква, Драгалевския манастир, Копитото, местност Златните мостове, хижа Алеко и много други места.

Друго нещо, което не бива да се пропуска е посещение и разходка на централната пешеходна улица на града  - Витошка. Тя е емблематична за София и в хубав слънчев ден, може да изпиете едно кафе в някое от кокетните кефенета по нея.

В София още може да отидете до Руската църква, сградата на Софийския университет, Националната библиотека, църквата Света София, паметникът на Васил Левски, паметникът на незнайния войн, Ларгото, разкопките на Сердика и други.

Столицата ни е прекрасна и спокойно по забележителности може да се мери с други европейски столици. За да обиколите всички тези места и да ги разгледате спокойно ще са ви нужни няколко дни, но определено си заслужава. Дори да нямате гости, които да развеждате, подарете си подобна екскурзия из столицата и няма да съжалявате.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин