Солната мина Величка – обяд на 123 м под земята - На ръба - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Солната мина Величка – обяд на 123 м под земята
Автор: Peika.bg

Имате ли клаустрофобия? А как ви звучи тричасова разходка на повече от 130 м под земята в галериите на полската солна мина Величка?

Няколко бързи факта:

Солната мина Величка (Kopalnia Soli Wieliczka) е създадена през 1280 г. и е единствената мина в света, която функционира без прекъсване от Средновековието до днес.

Коридорите, галериите и шахтите са с обща дължина над 300 км.

Дълбочината на Величка е 327 м, туристите се допускат до 135 м под земята (до ниво 3 от общо 9).

Туристическият маршрут минава през 20 галерии и продължава около 3 часа.

На 123 м под земята има ресторант.

Поемете дълбоко въздух, защото долу се диша по-леко заради солта. Дори има и здравен център, в който годишно се лекуват стотици хора. Разходката из Величка включва солни образувания, изящни статуи от сол, подземни езера, легенди и истории... Ще минете и през няколко подземни църкви. В миналото миньорите са разчитали много на божията помощ заради опасностите от пожари, експлозии и срутвания, затова са направили места за молитва в самата мина. Някои от храмовете са в огромни зали с изящни олтари и не отстъпват по красота на повечето католически катедрали. Освен това в продължение на дълги години миньорите са вярвали в добрия дух Скрабник („Ковчежникът“), който при опасност от пожар или експлозия се „появявал“ и ги предупреждавал да напуснат мината. Днес можете да видите негова солна статуя в една от залите.

След близо 2-километров преход из галериите на Величка накрая седнете за обяд в миньорската таверна на 123 м под земята. Често в зала „Варшава“ се празнуват сватби с по 400 гости, организират се конференции и събития.

Полезна информация: Мината се намира на 10 км от Краков. До нея можете да стигнете с влак, с автобус 304 или с маршрутка, която спира срещу централната поща в Краков. Ако не сте част от организирана група, може да се наложи да изчакате събирането на достатъчно посетители. Можете да разгледате мината само с екскурзовод. Освен туристически, има и геологически маршрут, който е с дължина 6 км и изисква подходящи обувки и облекло, а от мината ще ви дадат екипировка и професионален водач.

Вижте още от категория На ръба
Коментирай
Rosen D' Angelov, 02.04.2014 | 10:49
През 9 -ти век , мината ВЕЛИЧКА е влизала в пределите на Българската държава .
Златина Василева, 05.10.2012 | 14:07
Била съм там, наистина е интересно и е тръпка. Най - много ми хареса разходката с лодка по подземната рекичка :).
Абонирайте се за нашия бюлетин