Спиналонга – неочакваната дестинация до Крит - Лято и море - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Спиналонга – неочакваната дестинация до Крит
Автор: Peika.bg
Спиналонга – неочакваната дестинация до Крит

Спиналонга сама по себе си не става за самостоятелна туристическа дестинаиця, но е идеално допълнение към почивката ви, ако сте на ваканция на гръцките острови и по-точно на Крит.

Името Спиналонга се появява през 13-и век и е дело на венецианците, които променили гръцкото Стин Олунда на Спиналонде и по-късно на Спиналонга.

В наши дни близо до Венеция има малък остров на име Джудека, който също е познат и като Спиналонга.

38834

Критският Спиналонга е малък остров, който се намира съвсем близо до рибарското селище Елунта в Крит и е бил ключов за защитата на пристанището на Елунта, заради което венецианците са построили там крепост.

38832

Според картографа Винченцо Коронели, преди векове Спиналонга е бил част от Колокита, но след прокопаване на канал двете били отделени.

38830

Спиналонга е известна и с една от последните колонии за прокажени в Европа. Тя съществува между 1903-1957 г. и дава алтернативното име на Спиналонга – Островът на прокажените. За колонията е имало специален вход за болните, тунел, известен като Портата на Данте.

38831

През 20-и век за прокажените имало осигурени вода, храна, медицински грижи, което е било доста по-добре от условията преди това, когато болните са били принудени да живеят из пещерите на острова, далеч от цивилизацията.

38833

Днес Спиналонга е интересна туристическа дестинация, която може да бъде посетена с корабчета от Агиос Николаос, Елунда и Плака за обиколка на крепостта и изоставената колония.

На Спиналонга няма възможност да нощуване, затова посещенията са за по няколко часа.  

Вече ви се ходи на остров Крит? Вижте най-добрите оферти за пътуване до Крит!

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Лято и море
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин