Сполето: Италианско бижу на 100 км от Рим - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Сполето: Италианско бижу на 100 км от Рим
Сполето: Италианско бижу на 100 км от Рим

Италианското градче Сполето има всичко, което някога бихте поискали от един италиански град – средновековен замък, щръкнал на върха на хълм, сгради - останки от римляните, прости и вкусни ястия от съвременните италианци...

Докато търсихме информация за градчето, попаднахме на интересно сравнение, което е напълно вярно – Сполето е като исторически пикник. Тук 4-5 века преди новата ера се заселва племето умбри, което си прави град-държава и го огражда с дебели стени. По-късно римляните издигат внушителни арки и амфитеатър, като едва ли са предполагали, че след години на сцената на театъра ще бъде построена църква. Строителите на църквата пък едва ли са и подозирали, че сградата им ще бъде преустроена в археологически музей.

Сполето: Италианско бижу на 100 км от Рим

Вижте и впечатляващия 81-метров виадукт Понте деле Тори, за който учените не могат да се разберат дали е построен от римляните или са използвани само римски останки за основите. Това едва ли ви касае толкова много. При всички случаи мостът е интересна гледка и – каквато е съдбата на много високи съоръжения по света - се е случвало неведнъж да се превърне в площадка за самоубийци.

Сполето: Италианско бижу на 100 км от Рим

Крепостта Рока Алборноциана – или просто Рока - си има кръгова пътека, откъдето да й се насладите от всички страни. До върха на хълма може да се качите пеша, може и да ползвате ескалатора от Пиаца Гарибалди до крепостта, а след това безгрижно да слизате надолу.

Сполето: Италианско бижу на 100 км от Рим

Градчето си има също малък музей на текстила и облеклата, който съдържа колекция от дрехи от последните 5-6 века, дарени от местни фамилии.

Сполето: Италианско бижу на 100 км от Рим

Сполето: Италианско бижу на 100 км от Рим

Полезна информация: Сполето се намира в регион Умбрия, на 120 км от Рим, на 60 от Перуджа, на 200 от Флоренция. До Сполето се стига с влак за час и половина от Рим. От жп гарата до площад Пиаца Гарибалди в подножието на стария град има автобус. Няколко часа ще ви стигнат да разгледате градчето, което го прави добра идея за еднодневна екскурзия от Рим. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин