Средновековните графити майстори от Велики Преслав - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Средновековните графити майстори от Велики Преслав
Автор: Мария Ангелова
Средновековните графити майстори от Велики Преслав
Снимка: Peika.bg

Велики Преслав е от онези места, за които трябва да си отделиш повече време. Да разгледаш всеки дворец, църква и средновековен магазин, за да си представиш, че минаваш по стъпките на цар Симеон и да се потопиш изцяло в живота на онези българи отпреди десетки поколения, от които може би произлизат твоите корени.

За това какво има във Велики Преслав сме ви разказвали. И докато повечето посетители на старата столица разглеждат основния комплекс от сгради и си заминават, вие не пропускайте да се отбиете до едно специално място, каквото май няма другаде в България – източната крепостна стена с графити от 10-и век.

Как да откриете графитите? От основния път, който минава покрай останките от Велики Преслав, малка отбивка с табела посочва пътя към църквата „Св.св. Кирил и Методий“, издигната в чест на 1000-годишнината от смъртта на цар Симеон (ако идвате откъм града, трябва да завиете наляво).

Вижте църквата, но не тя е най-интересното тук. Малко преди да стигнете до нея, свийте вдясно покрай няколко служебни сгради, за да се окажете на мястото, на което от скука древните стражи са драскали в камъните на стената графити.

Необичайната картинна галерия съдържа бойни сцени, коне, други животни, както, разбира се, няколко неприлични драскулки. Ако ги нямаше последните, бихме се усъмнили в нейната автентичност. Представете си - отегчен страж, нищо интересно не се случва на източния фронт, главата му клюма, облегната на сабята му... И за да не заспи, използва творческия си порив и драска с острието по стената. И преди десет века, и сега, драсканиците са все едни и същи.

За изминалите хиляда години графитите са поизбледнели, но преди началото на стената има информационно табло, от което да се ориентирате какво имате за откриване - и нека търсенето започне сега!

30088

Кога са открити графитите? Групата графити на източната крепостна стена са открити по време на разкопки от проф. Димитър Овчаров през 1971 г. При проучването подобни изображения са намерени и на много други места в старата столица - при кръглата църква, при търговските помещения и т.н. Имат си и официална категоризация: изображения на животни, изображения на хора, символични знаци и фигурални композиции. Последните са обединени в няколко групи: военни, ловни, ритуални и еротични сцени.

30087

Птица

30089

Тук се виждат два боси крака

Защо графити? Независимо, че са плод на анонимно творчество отпреди толкова много време, тези рисунки се наричат графити, защото техниката на изпълнението им отговаря на описанието - изображения, издраскани с остър предмет върху гладка повърхност (от италиански graffiti - надраскани).

Подсказка: Трудно е да се снимат, но да се видят - не чак толкова. Гледайте в ниската част на стената, на няколко метра след началото й. Изображенията се виждат най-добре, погледнати отдолу нагоре или вечер с фенерче. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин