Стъпалата Хайку – да видиш Хаваите от високо - На ръба - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Стъпалата Хайку – да видиш Хаваите от високо
Автор: Peika.bg
Стъпалата Хайку – да видиш Хаваите от високо
Снимка: flickr/Kevin McCarthy

Стъпалата Хайку са едно от най-пленителните места на Хаваите за приключенци.

Смелчаците, които се осмелят да тръгнат по 3922-те стълбици, се потапят в атмосферана на едно от най-красивите и запазени кътчета на планетата.

Първите стъпала започват още в долината Хайку, край Канеохе на острова Оаху, и постепенно се изкачват до цели 853 м. надморска височина под ъгъл от 30 градуса. 

Стълбата била построена през Втората световна война от дървета, като целта ѝ била да служи за улеснение при изкачването на комуникационните кабели, които военните прокарвали от едната страна на долината до другата. През 50-те години стълбата била изградена отново, но този път от стомана и била използвана при инсталацията на навигационната система „Омега” на Бреговата охрана на САЩ. Именно тогава били сглобени общо всички стъпала, които са там и до днес. Wсяко е широко около 40 см. и е изработено от корабни стълби, захванати заедно с гвоздеи.

Стъпалата Хайку – да видиш Хаваите от високо
Снимка: flickr/Brock Roseberry


Заради големия интерес към мястото, съоръжението било ремонтирано отново през 2003 г., като към днешна дата всяка седмица там минават между 100-150 приключенци, устремили се към една от най-обаятелните гледки. Изкачването по стъпалата е относително лесно за опитните катерачи, но трябва да се има предвид, че често теренът е хлъзгав, както и че някои от огромните растения около тях крият опасност. Затова, ако сте се запътили натам – бъдете нащрек. 

Войните винаги оставят след себе си паметници, които ни напомнят за отминалите тежки времена. Въпреки че най-често мястото се свързва със спомени за конфликти и смърт, то вече се е сляло с природата по такъв начин, че разкрива спиращи дъха гледки. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория На ръба
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин