Старият чинар самотник в Стара Загора - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Старият чинар самотник в Стара Загора
Автор: Мария Ангелова

Някога, преди много, много години някой засадил един чинар. Или пък вятърът е довял някое семенце, а природата се погрижила за останалото. Това се случило преди около 700 години. За разлика от останалите свои чинари-връстници, Старият чинар е все още на мястото си и като че ли буквално има намерение да векува.

Запознайте се с Платанус Ориенталис (Platanus orientalis).

Обиколката на стъблото му е 11 м.

Диаметърът - 3,5 м.

Височината - 17 м.

Десетте му скелетни клона се вият като орнаменти и пазят историите на миналото му. Два от клоните са подпрени с метални конструкции, за да издържат напрежението на годините - като старец, имащ нужда от бастун. Единият клон е бил поразен от мълния. Част от стъблото е проядено от времето. Годините не са му малко и му личат. Но чинарът е оцелял пет опожарявания на града.

До дървото спокойно протича 34-километровата река Бедечка. Още през 1960 г. е обявен за защитен обект като чинар - самотник с историческо значение.

Около Стария чинар има пейки, осветление, пътят до него е маркиран. Намира се в старозагорския парк Бедечка, на 500 м от главния път за Казанлък.

Координатите на дървото са географска ширина: 42.438911111, географска дължина: 25.637788889.

Флаери с указаното местоположение на вековното дърво в парк Бедечка можете да вземете от Туристическия информационен център на бул.”Руски” 27 (сградата на бившите хали).

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин