Старият град нa Орхус, Дания - приказка от Андерсен - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Старият град нa Орхус, Дания - приказка от Андерсен
Автор: Габриела Вълчева

„Den Gamle By“ (буквално „Старият град“) е град - музей на открито в Орхус, Дания, който ще ви потопи в датската история и култура не чрез снимки и документи, а чрез реално преживяване. Той е жива картина на Дания от 16-и та чак до 20-и век. Разходката из улиците на градчето ще ви пренесе в отдавна отминали времена, ще ви запознае с традиционната датска архитектура, както и с добре запазените обичаи на страната. Може да си поговорите с местния свещеник, с пекаря или с шивачката, които с удоволствие ще ви разкажат историите си.

Повече от 75 къщи, преместени от 20 различни града от всички части на страната, ще ви пренесат в съвсем друг свят. Може да надникнете в домовете на хора от различни социални прослойки – от цветните къщички на датските селяни до имението на кмета. Може да си купите сладки, направени по оригинални рецепти отпреди 3-4 века, и да си наберете билки от градинката на аптекаря. Има и пет постоянни експозиции, включително Датския музей на часовниците и Музея на играчките, които са особено интересни.

В най-старата част на града се намират къщи, строени още през 16-и век. Тук ще видите Дания такава, каквато я е виждал и увековечил в творбите си Ханс Кристиан Андерсен – шарена, уютна и приветлива, но и пропита от бедност и нищета. Андерсен е живял в един от тези домове и именно тук е намерил вдъхновение за едни от най-известните си творби – „Малката кибритопродавачка“, „Огнивото“ и „Храбрият оловен войник“. В тази част се намират автентичните занаятчийници, както и аптеката и пекарната. И внимавайте, докато се разхождате по улицата, за да не настъпите някоя „свободна“ гъска.

Двайсетте години на 20-и век пък са представени под формата на модерните за времето си електрическо осветление и телефони. По това време се заражда и датската традиция за каране на колело навсякъде и по всяко време. Тук може да посетите железарията, пощата или библиотеката, както и най-голямата верига датски магазини за времето си, предлагащи сапуни и парфюми.

Изключително интересни са сградите от 70-те години на миналия век. Те включват всичко отличително за епохата – от дом, превърнат в бомбоубежище в случай на ядрена война, до съвсем автентична хипи комуна.

Всичко това може да направите, като се разходите пеш, с файтон или с лодка по реката. И не забравяйте да си вземете нещо за спомен от симпатичното магазинче за сувенири, където е много вероятно да изгубите часове в голямото разнообразие.

Съвет: Отделете си цял ден, ако е възможно, или поне 3-4 часа, за да усетите автентичния дух на Дания. Може да доведете и домашния си любимец, но той ще трябва да ви изчака на прага на къщите. Освен това няма опасност да останете гладни след дългите разходки: тук има пекарна, магазинчета, както и ресторант, а може и да си донесете храна от вкъщи и да хапнете на някоя пейка край реката.

Кога: Градчето - музей работи целогодишно. Часовете на отваряне и затваряне варират според сезона и датата.

Цени: Посещението е безплатно за деца до 17 г. Иначе цените варират според сезона и датата. Така например Старият град ще ви струва 10,35 евро през януари и 15,18 евро от април до юни (но – 18,63 евро през уикендите, празниците и 15-и май). Има намаления за студенти и групи. Цената включва свободен достъп до всички къщи, музеи и изложби.

Актуална информация за града-музей ще откриете в сайта им тук.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин