Богородица: Статуята, която пази Хасково - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Богородица: Статуята, която пази Хасково
Автор: Мария Ангелова

Както Христос Спасител е разперил ръце над Рио де Жанейро и го пази от десетилетия, така и Хасково си има пазителка – Пресвета Богородица. Освен духовно, от 2003 г. Божията майка бди над града и като внушителна статуя.

Символът не е избран случайно – Божията Майка винаги се е считала за покровителка на града. В хилядолетната му история Рождество Богородично е почитан като един от най-големите празници, а с решение на Общинския съвет 8 септември официално става и Ден на Хасково.

Статуи с послание трябва да бъдат и на място с послание – там, на хълм Ямача, на първите възвишения на Родопите, възниква градът Хасково. До останките от крепостните стени археолозите намират десетки артефакти с изображения на Пресвета Дева Мария, доказващи по-силното почитане на Божията майка.

Веднъж качили се на хълма, мястото ви подтиква към откривателство – в основата на Монумента е параклисът "Рождество на Пресвета Богородица", където християни от цял свят палят свещи за здраве. Вярва се, че молбите, отправени тук, биват чути – книгата на параклиса е изпълнена с благодарности към Божията майка.

До статуята през 2010 г. е издигната не по-малко внушителна камбанария, една от най-високите на Балканите. Изкачете се по многобройните ѝ стъпала и се уверете, че от близо 30 метра над земята светът изглежда различно. Хасково също. Градът се вижда като на длан. На върха на камбанарията има и осем камбани с различен звън, който може да чуете всеки ден по пладне и надвечер.

Монументът и Камбанарията са издигнати изцяло с дарения. Посещението им е безплатно. Не пропускайте да се разходите в парк Ямача и да видите часовниковата кула в централната част на Хасково.

Статуята в цифри:

8 септември 2003 г. – официално откриване

2005 г. – вписана е в Рекордите на Гинес като най-голямата в света статуя на Дева Мария с Младенеца

2009 г. – става част от 100-те национални туристически обекта на България

32,8 м – височина на Монумента

120 т – тегло на самата статуя

30 м – височина на Камбанарията

1 т – тегло на осемте камбани

Забележителности наблизо:

Узунджовската църква – 8 км

Александровската гробница – 19 км

За информация: тел. 038/666 444 и Haskovo.com

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин