Статуята на Малката русалка и нейните приключения - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Статуята на Малката русалка и нейните приключения
Автор: Албена Пехливанова

Макар да не са съвсем истински, и героите от приказките си имат родни места. Имат си и статуи, къщи-музеи, паркове и всевъзможни други места, където можете да се срещнете с тях почти наистина. А ако питате децата – съвсем наистина!

Малката русалка от приказката на Ханс Кристиан Андерсен е, така да се каже, родом от Копенхаген, Дания. Статуя в близък до човешки ръст е поседнала на скала край морето и се е загледала в далечината в очакване на своя принц.

Самият Андерсен прекарва по-голямата част от живота си в столицата на Дания, недалеч от мястото, където се намира статуята.

Русалката, чиято история Андерсен измисля през 1837 г., се появява под формата на статуя през 1913 г. За своите достолепни 100 години е имала доста приключенски живот - посрещнала е милиони туристи и е претърпяла немалко вандалски нападения. Няколко пъти е заливана с боя.

Дясната й ръка е ампутирана веднъж.

Три пъти е обезглавявана.

През 2003 г. цялата е бутната от скалата.

Два пъти е увивана в бурка.

А веднъж в ръката й е сложено дилдо.

Заради многобройните нерегламентирани действия спрямо русалката, през 2006 г. властите в Копенхаген обявиха намерението си да я преместят по-навътре в пристанището, за да не могат туристите да се катерят по нея. Това обаче така и не се е случило досега.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин