Стените на Стон пазят славната история на Хърватия - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Стените на Стон пазят славната история на Хърватия
Автор: Peika.bg
Стените на Стон пазят славната история на Хърватия
Снимка: Damien Halleux Raderme

Дубровнишката република съществува между 1358 1808 година в района на Далмация, Хърватска. Въпреки че републиката е била добре защитена, властите решават да построят още една защитна линия на полуостров Пелешац и в неговата най-тясна точка, където полуострова се среща с континенталната част, е била построена дълга каменна сетна, която се простирала между градовете Стон и Мали Стон. Стените на Стон са били добре поддържани, защото са отбранявали най-голямото богатство на републиката - солниците.

Стените са били дълги 7 километра и са били подсилени от 40 кули и 5 цитадели. В града се влизало през две главни порти, едната от които - Полевата порта (Poljska vrata) е от 1506 година. Защитните укрепления са завършени напълно през 15-и век.

36892

Между стените три основни улици пресичат града от север на юг, а други три го пресичат от изток на запад. Между тях има 15 еднакви сектора с по десет къщи във всеки. Къщите на местните жители са по краищата, а сред тях Републиканското канцлерство и Дворецът на архиепископа са много най- красиви.

36893

Градският план на Стон пък е следвал този на Дубровник, но е реализиран доста по-добре. Със своята водопроводна и канализационна система от 1581 година, Стон е бил уникален за Европа град.

36894

След падането на Дубровнишката република, стените са били разрушавани от австро-унгарските власти и камъните им са използвани за материал за училища и обществени сгради, както и за триумфалната арка за посрещането на Австро-унгарския император през 1884 година.

36895

Стената около Мали Стон пък е била разрушена, защото е било обявено, че застрашава живота на хората. Разрушаването на стената спира едва след Втората световна война.

36896

Днес стената на Стон е дълга 5.5 километра, а от кулите са останали само 20.

36897

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин