Сто яда – откъс от новата книга на Емир Кустурица - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Сто яда – откъс от новата книга на Емир Кустурица
Автор: Peika.bg
Сто яда – откъс от новата книга на Емир Кустурица

Емир Кустурица с нова книга за приятно запълване на дългите зимни дни.

Сто яда“ (издателство „Колибри“) е сборник с шест новели, който носи онази магическата атмосфера на филми на Кустурица като „Спомняш ли си Доли Бел“, „Баща в командировка“, „Черна котка, бял котарак“. Епизоди от детството, в които ще почувствате както топлина, така и болка, ще се пренесете сред колорита на Сараево от времето на социалистическа Югославия – плюс характерните за Кустурица абсурди, завихряне на сюжетите, съчетанието на черен хумор и светла балканска тъга.

Прочетете откъс от една от новелите в „Сто яда“:

Така си е то, а ти – както щеш

Когато февруарската зима скове сараевскатакотловина, аз ходя на училище с двойно подплатени дрехи. Крача по улиците, сякаш пресичамсибирската тундра. Познавам руските зими от разказите на баща ми, Брацо Калем. И докато Азра Калем, майка ми, нарича зимата лют звяр, баща ми нескрива възторга си от онази далечна точка на географската карта. Леденият мраз ме кара да издухвам в ръцете си и малкото дъх, който лютият звярвсе още не е успял да заледи. Грее ме представатаза баща ми, който седи в канцеларията на Изпълнителния съвет на Социалистическа република Боснаи Херцеговина, държи се за радиатора и изгаря отжелание да види Сибир. А на мен ми се иска да бъдаслива, круша, ябълка или поне череша. Да падна отклона в тревата като круша, нищо да не ме боли и дасе спася от този зимен кошмар. А когато условиятасе подобрят, да се върна в живота. Ех, да можеше?!

Температурата пада, живакът в термометърапоказва трийсет и два под нулата. Това несъмнено енай-суровата зима през последните шейсет години!Вуко Зечевич от Хидрометеорологичния институт вБосна и Херцеговина... в сутрешните новини на Радио Сараево... Драги слушатели, сега е точно седемчаса и петнайсет минути, на 3 февруари 1971 годинаот нашето студио ви пожелавам приятен ден. Следва предаването „Хвани се на хорото“...

С падането на температурите моето обличане сепревръща в многопластов процес! Също като политическата ситуация. Говорителят съобщава по радиото, че политическата ситуация в света е сложна.

Макар да гледа с подозрение на политиката, Азравярва на вестниците и на радиото. Но на мен нещоне ми се връзва! Предупреждавам я, че има разлика между многопластова и сложна ситуация, но тямаха с ръка.

Камъкът е многопластов, а картонените кутииса сложни! – упорито твърдя аз.

Малък си още да правиш забележки!

Мълча, не мога да се разправям, на тринайсетсъм, много съм млад!

Лицето на баща ми не се вижда от пяната за бръснене. Той е застанал пред огледалото и както ми сеструва, ненужно дълго размазва пяната по лицетоси. Само по гащи и фланелка е, не му е студено.

Майка ми вече се е облякла, тя става преди всички,пие кафе и продължава приказките си от снощи.

– На нас в университета следващия месец ще ниувеличат заплатите!

– Чудесно!

– Това значи, че ще има увеличение за всички!Какво е положението при вас?

– Изпълнителният съвет на Република Босна иХерцеговина е изключен от обичайната практика!

– Но и вие сте от бюджета, ще имате увеличение.

– Няма.

– Ще има, ама ти криеш заплатата си от мен!

– Как така я крия!

– Ами така, каква ти е заплатата?

– Достатъчна.

– Ето, виждаш ли, още ме и ебаваш?!

– Не те ебавам!

Той се приближава до жена си, целува я и по лицето й остават следи от пяна. Една целувка – и тя забравя заплатата.

– Ония твои зверове поне да бяха въвели извънредно положение!

– Кои са тия мои зверове, душо моя?

– Твоите началници в Изпълнителния съвет!

– Тогава и аз съм звяр?

– Ти не си, ти нямаш право да въвеждаш извънредно положение!

Той прекъсва бръсненето, прави кръгово движение с очите си на триста и шейсет градуса и умилостивява жена си. Азра дори му казва:

– Стига, глупчо, ще ти прилошее... Айде, кажи на председателя си, че навън е минус трийсет, ще се смръзнат децата, да знаеш!

Социалистическа република Босна и Херцеговина не въведежда извънредно положение. Но Азра не се колебае като държавата. Освен задължителната пижама под панталоните трябва да облека и дебели гащи!

Всичко е по-многопластово от всякога. Или както тя казва – по-сложно. Стоя в антрето, оглеждам се в голямото огледало, въртя се – от която и страна да погледна, все тая. Краката ми са криви и със съжаление констатирам, че никога няма да се изправят! Дали има някаква връзка между кривите крака и дребните ми долни зъби? Блещя се и все гледам в краката си.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин