Страхът от летене и неговото преодоляване - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Страхът от летене и неговото преодоляване
Автор: Peika.bg
Страхът от летене и неговото преодоляване

Въпреки че въздушният транспорт се смята за един от най-безопасните начини за придвижване на далечни разстояния, между 10-25% от хората по света изпитват страх от летене със самолет. 

Този страх най-често е породен от неспособността на психиката да позволи на външни обстоятелства да контролират човешкия живот. 

Странно, но факт – първите признаци на страха от летене със самолет най-често се проявяват в края на 20-те години от живота и то обикновено при хора с интелигентност над средното равнище. 

Интересното е, че въпреки че
 са запознати с всички статистики за безопасност и предимства на въздушния транспорт, самата резервация за полет предизвиква ужасяващи картини във въображението им.

Страхът от летене със самолет се поражда най-вече от осъзнатата липса на контрол над ситуацията. В повечето случаи тези въпроси за власт и контрол са свързани с липсата на доверие в способностите екипажа, но не винагиСтрахът от полети може да бъде предизвикан и от клаустрофобичното усещане на пътника, че е затворен в тясно пространство и дори хванат в капан на седалката си. 

Сигурно вече се питате как се преодолява подобен страх. Някои се обръщат към алкохола за кратковременно решение на ситуацията, като изпиват няколко силни питиета преди да хванат самолета и продължават по време на полета. Други не спират да говорят на съседа си по място, отегчавайки го до смърт, а трети просто седят и чакат мъчението им да свърши. Всички те обаче предпочитат да избягват летенето със самолет, мислейки си че това е най-доброто решение на проблема им. 

Психиатрите обаче са единодушни, че страхът от летене със самолет може да бъде преодолян с комбинация от практически техники. Без значение колко силен е този страх, пътникът трябва да осъзнае отключващите фактори за своята фобия, да се научи да разпознава симптомите като трескавост, пресъхване на устата, напрежение и гадене, както и ефективните начини за потушаване на паниката като техника на дишане, отпускане на мускулите и заемане на вниманието със странични занимания.

Затова най-ефективно за хората със страх от летене със самолет би било да пътуват с придружител, който разпознава симптомите на пристъпите и който би могъл да им осигури подкрепа и сигурност с присъствието си. Освен това е препоръчително хората с такъв страх да си носят интересна книга, устройство с успокояваща музика или някакъв друг тип занимание. С други думи най-сигурният начин да се справите със ситуацията е да пуснете контрола, да усетите спокойствието и да се фокусирате върху дестинацията, към която сте се запътили.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин