Странните кръгли блокове в Москва - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Странните кръгли блокове в Москва
Автор: Peika.bg
Странните кръгли блокове в Москва
Снимка: printerest.com

В началото на 70-те години руският архитект Евгени Стамо и инженерът Александър Маркелов създават планове за една доста необичайна жилищна сграда в Москва.

Тя е трябвало да бъде оформена като пръстен с диаметър 150 м, ограждащ голям вътрешен двор с детски площадки, зелени площи и дори малък футболен терен.

Сградата е трябвало да има над 900 апартамента и всички необходими услуги и съоръжения, включително магазини, аптека, перално помещение, студиа, поща и т.н. Когато блокът е завършен през 1972 г., властите в Москва били впечатлени.

Странните кръгли блокове в Москва
Снимка: printerest.com

По време на летните олимпийски игри от 1980 г., на които домакин е именно СССР, се взема решение да се построят 5 пръстеновидни блока. Проектът обаче започва да боксува и рязко да изоставя от изготвения график. СССР е на ръба на икономически колапс, а и обществото започва да осъзнава, че сградите са твърде скъпи за поддържане и в крайна сметка са изградени само две от тях. 

Днес и двете завършени сгради все още се използват като дом от хиляди московчани. Всяка сграда има 9 етажа и над 20 входа, а намирането на правилния вход и на правилния апартамент е изключително трудно. Освен това хората, живеещи в жилищните сгради се оплакват от изключително ниските температури в техните домове. Изолацията  на практика не върши своята работа, а самите им апартаменти са с твърде многото архитектурни недостатъци.

Тези сгради са пример за излишната показност и желание за демонстрация на сила, архитектурна и държавна мощ от страна на СССР, а резултатите са... очевидни.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин