Полезни правила за шофиране в някои европейски страни - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Полезни правила за шофиране в някои европейски страни
Автор: Peika.bg
Полезни правила за шофиране в някои европейски страни

Наред с общоприетите стандарти за шофиране в Европа в някои страни съществуват и едни по-особени закони, касаещи движението по пътищата. 


Ето и някои от най-красноречивите примери:

1. Великобритания 

Естествено, основната разлика между Англия и останалите страни в Европа е фактът, че там не само воланът се намира в дясната половина на купето, но и колите се движат в лявото пътно платно. Затова на новопристигналите се препоръчва да карат автомобил само при крайна необходимост, тъй като настъпва голямо объркване на кръстовищата и при пристрояване в съседна пътна лента. Освен това в работните дни от 07:00 до 18:00 часа трябва да се заплаща определена такса за влизане в зоните със засилен трафик, обозначени със специален знак. 

2. Италия 

В определен интервал от деня, влизането с автомобил в историческите зони на градовете е позволено само за автомобили с италианска регистрация. Затова е добре предварително да проверите кои са те и ако случайно сте отседнали в някоя от тях, да помолите управата на хотела да ви бъде издаден пропуск. Извършва се постоянно видеонаблюдение на входните зони, колите се сверяват в базата данни и нарушителите заплащат глоба.

3. Испания 

Въпреки че това е една от най-спокойните за шофиране държави, трябва да спазвате няколко особени правила на пътя. Ако носите очила, трябва да имате и резервен чифт в автомобила, както и  резервен комплект крушки за фаровете. Спазването на табелите се следи стриктно, включително пускането на мигач преди всяко изпреварване и при последвалото пристрояване. 

4. Франция 

Това е една от европейските страни с най-много пътнотранспортни произшествия, причинени от консумация на алкохол. Глобите са тежки, а чуждестранните шофьори могат дори да загубят свидетелството си за управление. Освен това на деца до 10-годишна възраст е забранено да се возят на предната седалка. Те трябва да седят на задната, защитени с колан. Същото важи за АвстрияГермания и Швейцария, но там долната граница за деца, които могат да се возят отпред е 13 години. Освен това сте задължени да носите триъгълник и светлоотразителна жилетка, с които да осигурите безопасността си при някакво непредвидено спиране на пътя.

5. Гърция 

Нещо, което може да ви се стори странно е, че не можете да предоставяте автомобил с чуждестранна регистрация на местен жител, освен ако не го придружавате. В противен случай той ще бъде глобен. Друго необичайно правило е, че при навлизане в кръгово движение, навлизащият автомобил е с предимство пред тези, които са вътре в кръга.

6. Сърбия 

Сърбия е изработила своя система от правила за движение по пътищата. Освен че местните полицейски власти са доста по-агресивно настроени към автомобили с чуждестранна регистация, в много от случаите се налага да отведат водача, за да му се изготви акт. Ако действието се развива през нощта, автомобилът се спира от движение.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин