Страсбург – забележителности за един уикенд - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Страсбург – забележителности за един уикенд
Автор: Ралица Василева

Страсбург е изисканата, космополитна столица на областта Елзас във Франция. Както и втората столица на Европа (тук се намират централите на Съвета на Европа, Европейският парламент, Европейският съд за правата на човека). Разходете се из този Град на пътищата (както се превежда името му), посетете огромната розова катедрала, вижте органа, на който е свирил Моцарт, дегустирайте сладки изкушения в музея на шоколада и завършете деня с романтична разходка с лодка по река Ил. Ето кои са главните забележителности на Страсбург.

Катедралата Нотрдам – Това е най-високата църква във Франция и четвъртата най-висока в света – 142 м. Изградена е в готически стил в периода 13-15-и век. Красиви витражи и скулптури украсяват западната й фасада. Известна е састрономическия си часовник, който освен времето, отчита и движението на планетите. Не пропускайте да се качите на последния й етаж, откъдето се разкрива красива гледка към града. Намира се на „Площада на катедралата” (Place de la Cathedrale) на остров Гран Ил.

Къщата Камерцел (MaisonKammerzell) – Принадлежала е на богата търговска фамилия от 15-и век. Украсена е с дърворезба. На приземния етаж в миналото е имало много магазини. Днес къщата е превърната в ресторант, предлагащ вкусни френски специалитети в уютна атмосфера с гледка към катедралата. Намира се на „Площада на катедралата”, отдясно на „Нотрдам”. Уебсайт:

Разходка из „Малката Франция”(La Petite France) – Добре дошли в Малката Франция, както в превод е името на този живописен квартал. Той е бил център на града през Средновековието. Намира се в югозападната част на остров Гран Ил и има множество речни канали. На покрива на повечето къщи тук ще забележите дървени колела. Слагат се с цел подпомагане на гнезденето на щъркели в района и наистина през пролетта много щъркели строят гнездата си върху тях. Разходете се из тесните улички и цветни алеи край каналите и изпийте чаша кафе в някое кафене.

С лодка по река Ил – Какво ще кажете за романтична вечеря на лодка и светлинките на града, отразяващи се във водата край вас? Всеки ден от пролетта до есента можете да си наемете лодка и да се понесете по река Ил, която заобикаля стария град на Страсбург. Така ще видите много от забележителностите от различна перспектива и ще се насладите на красиви гледки.

Съветът на Европа – Той е най-старата европейска организация, работеща за европейската интеграция. Ако искате да научите повече за дейността и историята на организацията, можете да се включите в някой от информационните турове, които се организират в сградата. Подробна информация ще откриете тук.

Европейският парламент – Неговите сгради се намират извън центъра на града. Главната сграда е с модерна стъклена архитектура, която красиво блести на слънчевите лъчи и се забелязва отдалеч. До тук се стига с лодка по каналите на Ил или с влак. Можете да разгледате сградата и отвътре, но само с предварителна резервация.

Елзаският музей (Le musée Alsacien) – Помещава се в няколко типични стари къщи. Тук са представени популярните изкуства и традиции от елзаския живот през XVIII и XIX век. Ще видите автентични костюми, мебели, керамика, играчки, както и възстановки на занаятчийски ателиета. Намира се в централната част на града. Информация за всички музеи ще откриете тук.

Музеят на модерното изкуство (Musée d’Art moderne et contemporain) – Музеят е изграден от розов камък и стъкло и има просторни зали, в които ще видите творби на Пикасо, Гоген, Брак, както и зали, посветени на фотографското изкуство. Отваря врати през 1998 г. В него се помещават голяма библиотека, книжарница и конферентна зала. Намира се в централната част на града.

Църквата „Свети Тома” (L’Eglise St-Thomas) – Това е втората по големина църква в града и се намира точно зад катедралата. Тази църква е протестантска. На семплия фон на интериора й контрастират богатите стъклописи на високите й прозорци. Тук ще видите орган, на който някога е свирил самият Моцарт.

Паркът на Цитаделата (Parc de la Citadelle) – Това е красив парк с обширни зелени поляни, алеи за тичане, красиви езерца с лебеди, много детски площадки и пейки за почивка. На територията му можете да видите останки от построената през 17-и век крепост, предназначена да защитава града от нападения. Намира се близо до центъра на града.

Музеят на шоколада(Le musée du chocolat) – Намира се в южната част на града. Пред него ще видите няколко стари машини, с които в миналото се е правел шоколад. В музея ще научите за историята на шоколада, технологията на добиването му и за различните му видове. От кафенето в музея можете да си купите горещ шоколад, шоколадови шейкове, шоколадова бира, бонбони и какви ли не още шоколадови изненади. Работно време и билети тук.

Магазини в Страсбург – Магазини и луксозни бутици за кожени изделия, бижута, дрехи и аксесоари ще откриете на улица „Месанж” (rue de la Mésange) в центъра на града. Повечето местни пазари, отворени от вторник до събота, предлагат всякакви стоки на изгодни цени. В района около катедралата има магазинчета, които предлагат коледна украса целогодишно, а месец преди Кодеда на площада на катедралата се разполага голям коледен базар. В квартала Малката Франция ще откриете много магазинчета за сувенири и плюшени играчки.

Ла шокрут (la choucroute)Това е типично за Страсбург основно ястие. Приготвя се с много кисело зеле, върху което са положени дребни варени наденички и свински бут. Струва си да го опитате с чаша червено вино за обяд или вечеря.

Нощен живот – Барове, дискотеки, клубове с жива музика, кабаретни програми, както и културни нощни забавления като театър и опера, Страсбург има за всеки по нещо и вечерта. Най-популярните заведения са в района на катедралата, в района на университета и по крайбрежните улици на река Ил. Всяка вечер през летните месеци върху фасадата на катедралата се организира светлинно шоу, което не е за пропускане. 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин