Суоменлина – дестинация на 6 острова - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Суоменлина – дестинация на 6 острова
Автор: Peika.bg
Суоменлина – дестинация на 6 острова
Снимка: Xiquinho Silva

Суоменлина е един от най-добрите туристически обекти на финландската столциа Хелзинки. Историческият военен архипелаг, разположен на шест острова,  днес е чудесно място за пикник и отдих.

Първоначално военноморският защитен комплекс е наречен Свеаборг (крепостта на Свеа), по-късно Виапори, а от 1918 г. е известен като Суоманлина (Замъкът на Финландия). Строежът й е започнат през 1748 г. по времето, когато Финландия все още е част от Швеция.

37616

Човекът, който инциира проекта е офицерът Аугустин Еренсвард, който на два пъти управлява Суоменлина. Той измисля серията от независими укрепления на всеки от шестте острова, в центъра им строи военни пристанища. На остров Мустасаари дори има наполовина построен бароков площад, наподобяващ Вендом в Париж.

37612

Мащабите на строежа привличат и цивилно население, което се заселва по островите, а техните наследници все още живеят там. Рисунки от самия Еренсвард и други офицери пък са останали до наши дни, за да разкриват на туристите какъв е бил животът в Суоменлина в началото.

37615

По различни причини военноморскитя комплекс не е довършен напълно, въпреки че там са създадени Финландското военноморско училище през 1770 г. (то все още е там) и голяма корабостроителница през 1764 г.

 37619

През 1973 г. Суоменлина е дадена на цивилната администрация, а бройката на военните на островите намалява.

37613

Днес обектът е в списъка със световно наследство на ЮНЕСКО и представлява известна туристическа атракция, където могат да се видят няколко музея, както и последната финландска подводница „Весико“.  

37614

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин