Сватбата на Шива и Парвати – Фестивал на люлката Каджли Теедж в Бунди, Индия - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Сватбата на Шива и Парвати – Фестивал на люлката Каджли Теедж в Бунди, Индия
Автор: Елена Исаева
Сватбата на Шива и Парвати – Фестивал на люлката Каджли Теедж в Бунди, Индия
Снимка: pixabay.com

Индия е огромна, необятна страна, заемаща  второо място в света по многбройна численост на населението. Възникнала от дълбока древност, зародила се от редица цивилизации, място, където се изповядват четири различни религии. За нея е писано много, правени са многобройни проучвания и изследвания за произхода на страната. Богата е на многобройни религиозни и исторически паметници, които са съхранили културата, бита и историята ѝ.

Европейци от различни държави са създавали през 16 век свои търговски мрежи, чрез които започнали да снабдяват и задоволяват нуждите на европейския пазар от чай и подправки, които растат в изобилие в страната, а тяхното предназначение и качества са важни както в кухнята за подправки към ястията, така и в медицината за лечение и подпомагане задравословното състояние на хората.

Сватбата на Шива и Парвати – Фестивал на люлката Каджли Теедж в Бунди, Индия
Снимка: pixabay.com

В средата на 19 век Британската индийска компания налага монопол върху търговията в Индия, като контролира всички пазари в страната. В петдесетте години на 20 ти век Индия получава своята независимост.

Индийската култура е много древна, основаваща се на индуската философия, митология и литература. В страната има редица интересни обичаи и празници, наследени и празнувани и до днес, като знак на почитане и уважение към местните традиции. Един от масово честваните празници е „Теедж“, или това е Фестивалът на люлката, на който се празнува сватбата на Шива с Парвати. Провежда се през лятото, в месеците юли – август, когато се пада третият ден от месец бхадра.

Самият празник символизира брачното щастие, особено любим е на жените, които се молят за дълголетие, за дълъг и щастлив съвместен семеен живот. В чест на празника, всяка жена украсява ръцете и краката си с къна в чест на богинята, разменят се подаръци.

Сватбата на Шива и Парвати – Фестивал на люлката Каджли Теедж в Бунди, Индия
Снимка: pixabay.com

Освен сватбата на Шива и Парвати, на празника също се празнува и пристигането на мусона, който донася дъжда в щата Раджастан, който е пустинен щат и сушата е продължителна. Музонът донася на местните едно особено чувство на надежда за плодородие, живот и наслада от миризмата на влага.

Каджли Теедж се празнува във всички щати, първоначлно започва с красива традиционна процесия от езерото Навал Сагар. Елегантно украсени слонове носят богинята, съпроводени от коне, камили, изкусни танцоьрки, облечени в най – хубавите си и пъстри одежди, изпълняват номера. Улиците са оживени, изпълнени с многобройни сергии, на които се предлагат всевъзможни неща – от всякакви предмети, занаятчийски произведения, ръчно изработени накити, подправки и всевъзможни вкусотии.

Всички излизат навън, за да се насладят на тази цветна, празнична феерия, да вкусят от ароматните сладки, приготвени по традиционни рецепти от ентусиазирани кулинари и ценители на вкусната храна.

На стадионите се изнасят специално подготвени за целта програми, включващи фолклорни танци, шоу представления. Организират се музикални надсвирвания и вечери с изпълнения в стил „каввали“. Настроението е приповдигнато, празнично и завладяващо.

Ела и ти, читателю, в многоцветна Индия по време на честването на празника „Каджли Теедж“, за да се докоснеш до традициите и празничния дух на местните, да видиш и почувстваш страната от друг ъгъл и друго измерение, потапяйки се дълбоко в древния индийски фолклор. Определено си заслужава и е нещо, което не може да се види никъде другаде по света.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин