Светилището на нимфите и Афродита край Каснаково - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Светилището на нимфите и Афродита край Каснаково
Автор: Горан Стефанов

Посетете единствено добре запазено светилище на нимфите и Афродита в България, където според легендите нощно време нимфи изпълняват тайнствените си танци.

На няколко километра от Димитровград се намира село Каснаково, в близост до което е разположено Светилището на нимфите и Афродита.

За Светилището на нимфите и Афродита се смята, че е от ІІ век, а постройките около него - странноприемница и амфитеатър - са от ІV век. Оформени са три извора с басейни. Това е единственият добре запазен нимфеум в България.

Според митологията нимфите са същества от женски пол, покровителки на природата. Описани са земни и морски нимфи. В древните текстове се споменава изключителната им красота и фактът, че хората се отнасяли към тях със страхопочитание. Според изследователите наследници на техният образ в по-късния български фолклор са самодивите.

Светилището на нимфите и Афродита е изградено така, че и скалата над него е използвана за строежа, като е оформена в полуелипса. На входа е била издигната внушителна колонада, чиито основи са запазени. В скалата са вдълбани три ниши за трите извора - два в краищата и един централен. Крайните извори са свързани с централния с открит каменен улей, който минава покрай стената, а двата странични с каменна тръба, която минава под площадката на светилището. Над централния извор е издълбан надпис, който гласи: "На добър час! Тит Флавий Бейтюкент Есбенериос и неговата съпруга Клавдия Монтана направиха и посветиха извора на нимфите и Афродита" – това са служилият на Рим тракиец Тит Флавий и неговата избраница Клавдия Монтана.

Под арката, изградена над централният извор, се вижда издялана от скала човешка фигура. Според едно предание Тит Флавий решил да построи там храм на богинята Афродита. Докато вървяло строителството на храма, Тит сънувал чуден сън. В него му се явила неземно красива нимфа. Сънят се повтарял всяка нощ, а нимфата не преставала да предлага любовта си на военачалника. От мъчителните сънища Флавий залинял, но продължил строежа.

Когато светилището било завършено, Флавий поканил много хора на празненство. Ненадейно там се появила нимфата от сънищата му. Всички ахнали пред красотата й, някои свели глави, а други ослепели. Единствен на крака останал Флавий. Нимфата го поканила да тръгне с нея и му обещала, че ще го дари с безсмъртие. Калената воля в битките не позволила на Флавий да се поддаде на изкушението. Той благодарил на нимфата за щедростта и отказал. Признал красотата й, но промълвил, че остава верен на жена си, която също вярно го е чакала 30 години да се върне от война. Когато чула тези думи, нимфата се вкаменила пред смаяните погледи на хората.

Водата блика от цепнатина в скалата и е студена и кристално чиста. Хората вярват, че е лековита. През времето на турското владичество мястото било известно, като "Гяур бунар”.

Как да стигнете до Светилището на нимфите и Афродита: Ако пътувате от Пловдив или София, най подходящо e да се отклоните от автомагистрала Тракия при отбивката за Първомай – Димитровград – Хасково. На няколко километра от Димитровград се намира село Каснаково, има и табели за светилището. С кола се стига на 150-200 м от самото място, има малък паркинг. Лятото носете дълги панталони и затоврени обувки, тъй като е възможно да има змии.

Текстът е част от поредицата за културни маршрути в Сакар и региона, водена от специалиста по културен туризъм Горан Стефанов. Прочетете и интервю с Горан Стефанов.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин