Тафофил ли сте? - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Тафофил ли сте?
Автор: Мария Захариева

Чудите се що за животно е това? И дали вие сте такова? Ами да разберем.

 

Тафофил се нарича човек, запален по посещенията на гробища с цел лов на интересни епитафии и надгробни паметници, най-често на известни личности като Оскар Уайлд, Джим Морисън, Исак Нютон, Молиер, Шопен, Сара Бернар, Чарлз Дикенс и още и още. Едно време, когато най-известните личности били разни светци, тафофилите са ходели на поклонение на техните гробове.

Причини човек да стане тафофил - много и разнообразни. Понякога хората са привлечени от конкретна личност - доказват го многобройните следи от червилото на почитателките на Оскар Уайлд по паметника му.

Друг път иде реч за интерес към надгробните паметници, които сами по себе си са произведение на изкуството.

Трети пък си падат по интересните или откровено странни истории, кацнали върху надгробните плочи в ролята на епитафии.

Четвърти вярват в разни суеверия - като това, че като се отъркаш в интимните части на паметника в цял ръст на Виктор Ноар и пуснеш цвете в шапката му в парижкото гробище Пер Лашез - и хоп, видиш ли, до една година ще се обзаведеш със съпруг. Този въпросният господин станал доста известен след смъртта си, тъкмо заради надгробния му паметник, изобразяващ смъртоносно простреляното му при дуел тяло.

Тафофил ли сте?
Снимка: NatalieMaynor
Снимка: NatalieMaynor/flickr

А някои тафофили просто искат да се разходят из някое спокойно местенце. И за да избягат от градските паркове пълни със спортисти, туристи, мами с деца, татковци с кучета, баби с внучета и така нататък - решават да се поскитат безцелно сред тишината и спокойствието на някой гробищен парк. За техен късмет, от 18-и век съществува модата някои гробища да бъдат оформяни като паркове, с идеята да ти е кеф да си умреш и да те погребат там, а на надживелите те - да им е кеф да дойдат на разходка при теб. Маркетинг, какво да се прави. И сред гробищата си има конкуренция.

 

Тафофил ли сте?
Снимка: Гробището Пер ЛашезГробището, което си заслужава да посетите

Ако се затруднявате да определите дали сте тафофили - има добър начин да разберете. Пробвайте. Посетете някое от прословутите гробища-забележителности, некрополи, катакомби или както там са ги нарекли местните. Ето тук и тук и тук има доста идеи за места, където да започне кариерата ви на тафофил. Или да приключи.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин