Тайните на крепостта Баба Вида - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Тайните на крепостта Баба Вида
Автор: Мария Ангелова

Знаете ли я тази българска крепост, която разказва легенди за неуспешни бракове, имала си е ров с вода и подвижен мост, а дори и днес можете да видите затвора й с уреди за средновековни мъчения? На пръв поглед - крепост като крепост, но на втори и трети Баба Вида ще ви разкрие повече тайни от миналото, отколкото сте предполагали.


Кулите на крепостта Баба Вида (или Бабини Видини кули) се отразяват във водите на Дунав край Видин от стотици години. През това време са станали свидетели на войни, мир и различни управници. Най-отдолу са останките на античния град Бонония. Смята се, че превръщането й в средновековен български замък и основните строителни дейности са осъществени по време на Второто българско царство. Тогава българите изпозлвали камъните от разрушената римска крепост, за да изградят своя такава. В крепостта е живял и последният владетел преди падането на България под османска власт – Иван Срацимир (до 1397 г.).

Ако вярваме на легендата, крепостта си е почти паметник на антисемейната пропаганда – разказват, че Вида била най-малката дъщеря на заможен болярин. След като видяла неуспешните бракове на по-големите си сестри Гъмза и Кула, решила да не се омъжва. Отхвърлила всички предложения, построила си замък и живяла там сама до края на дните си. Поучителна, макар и не особено оптимистична история.

В миналото ровът около Баба Вида се е пълнел с вода от Дунав, а отгоре прехвърляли подвижен мост. Дълбочината на рова била 4 м, а ширината му – 6 м. Кулите били десет, а 11-та охранявала моста. Отворени за посещение днес са две от тях.

По време на османската власт крепостта е била склад за оръжия. От Освобождението чак до 1958 г. е използвана за военни цели и не е можела да бъде посещавана от туристи.

В крепостта се намира летният театър на Видин, където можете да наблюдавате представления под звездите. Подходящ за посещение по тъмно е и затворът, който се намира в Баба Вида. В него са подредени уреди за изтезания от Средновековието, а фигурите на затворник и палач са явно най-фотогеничните, тъй като никой не пропуск да се щракне с тях.

Крепостта ще се превърне в любимо място и на децата, защото е пълна със стълби, кули, тъмни помещения, наблюдателни площадки. 

Баба Вида е едно от най-хубавите места във Видин, на които да поседнете и да се порадвате на гледката към Дунав отвисоко.

Полезна информация:

Работно време:

1 октомври – 30 март

понеделник - петък 9-17 часа

събота - неделя 10-17 часа

1 април – 30 септември

понеделник – петък 8:30-17:30 часа

събота – неделя 9-17:30 часа

Вход: 4 лв. (ученици, студенти и пенсионери – 2 лв.)

За допълнителна информация вижте тук.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин