Тайнствените каменни колони при езерото Кроули - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Тайнствените каменни колони при езерото Кроули
Автор: Peika.bg

След завършването на язовира при езерото Кроули, Калифорния, САЩ, странни подобни на колони образувания тайнствено се появили край брега.

Това се случило през 1941 г., когато първите три колони се издигнали на височина над 6 метра. При това не как да е, а подредени на интервали от по 30 сантиметра и свързани с високи арки като древен храм.

Оказва се, че в продължение на милиони години тези колони са били напълно покрити с мека скала и това е щяло да продължи да бъде така, ако не са били плановете за строежа на язовира. Постоянното действие на вълните на езерото малко по малко отмива по-меката скала и пред света се откриват формите от по-твърд материал.

И ако са едва наскоро открити, как са се образували мистериозните колони?

Скорошни геологически изследвания разкриват, че колоните не са толкова тайнствени. Образували са се при стичането на вода от топящ се сняг в гореща вулканична пепел, която е била изхвърлена в небето при сериозно изригване преди около 760 000 години.

Смята се, че може да има до 5000 подобни колони, които се появяват на групи и в различни форми, цветове и размери в района на езерото Кроули.

Езерото Кроули (Crowley Lake) се намира на около 350 км източно от Сан Франциско.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин