Тайнственият Kоридор на Вазари ще отвори отново за посетители - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Тайнственият Kоридор на Вазари ще отвори отново за посетители
Автор: Peika.bg
Тайнственият Kоридор на Вазари ще отвори отново за посетители
Снимка: Toni Rodrigo/Flickr

Тайната галерия "Kоридорa на Вазари" във Флоренция, Италия ще бъде отворена за обществеността.

Коридорът води от галерия "Уфици" към Палацо Векио, а после над моста Понте Векио, към двореца Пити. Той е построен в течение на 5 месеца през 1565 г. по желание на великия херцог на Тоскана Козимо I. Архитект е Джорджо Вазари, на когото е наречен Коридорът. От 2016 г. обаче той бе затворен за посещения.

„Коридорът на Вазари“ е построен за управниците на Тоскана, които искали да избегнат минаването по шумните улици на градския център, където можели да се натъкнат на неочаквани неприятности. А и за да не пресичат Арно по стария мост, на който се намирали магазинчетата за месо, от които се разнасяли неприятни миризми.

Понастоящем в „Коридора на Вазари“ са изложени картините на велики художници от миналото - от Рафаело и Веласкес до Рубенс, Рембранд и Тициан, влезли в колекцията на семейство Медичи, както и автопортрета на самия Джорджо Вазари. Сред последните придобивки на галерията "Уфици", която е собственик на „Коридора“, са автопортрети на Марк Шагал и сицилианския художник Ренато Гутузо.

Директорът на "Уфици" Ейке Шмит наскоро обяви плановете си за обновяване на галерията, в която ще бъде инсталирана климатизация, видео наблюдение, ново осветление и аварийни изходи. Проектът е на стойност 10 мил. евро, а времето, предвидено за осъществяването му, е 18 месеца.

Тайнственият Kоридор на Вазари ще отвори отново за посетители

Досега достъп до Kоридор Вазари имаха само няколко много скъпи туристически компании. Сега директорът Шмид иска да даде възможност на повече хора да се насладят на това необикновено наследство в сърцето на Флоренция. Около 500 000 души ще могат да посетят галерията всяка година. Първите групи ще бъдат допуснати през 2021 година.

Колекцията на галерия "Уфици" от древни статуи ще бъде преместена в Коридора. Те ще бъдат изложени заедно със стенописи от XVI век. Там ще видите и паметници, които отдават почит на загиналите при бомбардировките през Втората световна война във Флоренция, както и при бомбардировката над Виа деи Георгофили през 1993 г.

Имайте търпение и ще можете да се насладите на безброй картини, включително автопортрети от титаните на изобразителното изкуство Рубенс, Рембранд и Канова.

***

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин