Чоха – полски стил, доказан с времето - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Чоха – полски стил, доказан с времето
Автор: Peika.bg
Чоха – полски стил, доказан с времето
Снимка: Marek Gre

Замъкът Чоха в село Чоха, Северозападна Полша, е перлата на едноимениня комплекс на езерото Лешна.

Историята на замъка е доста дълга и сложна, защото той е построен още през 13-и век и оттогава до наши дни почти през цялото време е преминавал в различно владение и е оцелявал през превратностите на времето.

38381

Чоха е създаден като крепост по заповед на Венцеслав I Бохемски в средата на 13-и век, а през 1253 г. преминава във владение на архиепископа на Мейсен. През 1329 г. крепостта е ремонтирана и подобрена в каменен замък. В средата на 14-и век Чоха вече е собственост на император Карл IV, а по-късно е придобит от различни благороднически семейства.

38377

През 15-и век Чоха е обсаден и превзет от хуситите, а от 1453 г. вече е в ръцете на семейство фон Нощиц, което го владее 250 години и на няколко пъти прави промени по него. В следствие на това, стените му са подсилени, което спира шведската армия по време на Трийсетгодишната война. През 1793 г. замъкът и целият имот около него са унищожени от пожар.

38378

През 1909 г. замъкът е придобит от производителят на пури от Дрезден Ернст Гутшоу, който нарежда пълна реконструкция на Чоха и наема берлинския архитект Бодо Ебхарт, който прави скиците по картина от 1703 г. Гутшоу е бил в близки отношения с руския царски двор и често е давал приеми за знатни особи. Той живее в замъка до март 1945 г. когато се налага да напусне, заради приближаването на Червената армия.

38379

Гутшоу отнася със себе си всичко ценно, но, въпреки това, след Втората световна война замъкът е претърсват от руските войници и полски крадци. Останалата мебелировка и предмети са откраднати, а през 40-те и 50-те години Чоха става убежище за бежанци от гръцката гражданска война.

38376

През 1952 г. замъкът и комплексът към него стават собственост на полската армия и са използвани като военен ваканционен курорт, заради което и мястото е изтрито от картите. Чоха е отворен за цивилни през 1996г. като хотел и конферентен център.  

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин