Театър Сан Карло в Неапол - няма друг като него - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Театър Сан Карло в Неапол - няма друг като него
Автор: Лидия Абрашева
Театър Сан Карло в Неапол - няма друг като него

Няма друг в Европа, който поне малко да се доближава до този театър, но той дава идеята за всички останали. Очите са заслепени, душата е в екстаз.

Стендал, 1817 г.

Театър „Сан Карло“ в Неапол е първият и все още действащ оперен театър в света. Отворен е на 4 ноември 1737 г., точно за имения ден на крал Карло ди Бурбон. Театрите след това са строени по негово подобие.

За да разберете въодушевлението на Стендал, трябва да влезете в театъра. Повечето туристи минават в тръс покрай него, хвърлят му един бърз поглед отвън и препускат към следващата забележителност. Разбирам ги. Толкова много красота има за гледане в Неапол и околностите, че няма как да им стигне времето.

Ако обаче отделят половин час да разгледат „Сан Карло” отвътре, ще попаднат като с машина на времето в кралските времена на Бурбоните. Ще усетят лекия полъх от ветрилата на дамите, ще чуят приглушените гласове на благородниците, тишината, настъпила след великолепно изпълнение и бурните овации след това.

Поне така се случи с мен.

Снимка: Лидия Абрашева

Когато влязох в залата, успях само да ахна. Оттам нататък не ми стигаше въздух да обеля и дума повече. Пристъпих напред към сцената, на която са пяли почти всички световни оперни звезди, и бавно се обърнах, за да обходя с поглед цялата зала. Ложите затанцуваха пред очите ми в пурпурно-златистите си одежди, заслепявайки ме със стотиците лампиони пред тях.

Снимка: Лидия Абрашева

И тогава я видях. Кралската ложа. Бях готова да падна на колене. Но не пред краля. Пред Негово Величество Театър „Сан Карло“.

Снимка: Лидия Абрашева

Полезна информация: Билетът за посещение струва 5 евро, а обиколка с гид на английски и италиански има всеки ден от 10,30; 11,30; 12,30; 14,30; 15,30; 16,30. В неделя обиколките са само до обяд. А ако искате екскурзовод на друг език, трябва да си го поръчате предварително. (От 01.10.2016. билетът ще струва с едно евро повече, а обиколки ще има и в неделя следобед.) A ако искате да посетите и някое представление, може да видите програмата тук.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин