Теракотената армия - величие и изящество - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Теракотената армия - величие и изящество
Автор: Peika.bg
Теракотената армия - величие и изящество

Стотици силуети на 2200-годишни мъже са строени в 11 дълги колони на 7 метра по земята.

Да, правилно се сетихте – това е небезизвестната теракотена армия. За пръв път глинените воини са намерени през 1974 г., когато селянин копае кладенец и се натъква на находката, след което веднага се обажда в музея. Към днешна дата се предполага, че глинените воини са между 7000 и 8000. Извадени и възстановени към момента обаче са едва 1868 от тях.

Всички воини са кухи, тежат между 110 и 240 км и са изложени в три изкопа. Първият и най-големият е пълен с пехота, а зад нея – коне и дървени колесници, които не са оцелели през времето. Във втория изкоп са стрелци, кавалерия, още колесници с коне, а третият е най-малък и е на командването. 720 хил. работници и майстори работят по тях, но са убити и вградени в нея веднага след направата им, за да запазят тайната.

Теракотената армия - величие и изящество
Снимка: Robin/Flickr


Функцията им е да пазят своя император Цин Шъхуан, погребан на около 1,5 км от тях. Той е първият император на Китай, който обединява страната през 221 г. пр. н. е., построява първата част от Великата китайска стена и въвежда единни мерки, пари и писменост в дотогава разпокъсаните княжества.
Теракотената армия - величие и изящество
Снимка: Colin Capelle/Flickr


Изумителното при това мащабно откритие е, че всички лица са различни, което подчертава тяхната индивидуалност и говори за изключителното майстворство, с което са направени. Ръстът им също варира най-ниският войник е 1,78 м, най-високият – 1,97 м и градира според чина – най-високи са генералите. Рангът в армията личи и по униформите и дори по обувките – по-високите са на началниците.
Теракотената армия - величие и изящество
Снимка: Jordan/Flickr


При извайването им фигурите са боядисани във всякакви цветове – червено, розово, лилаво, зелено, синьо, кафяво, бяло, черно. Интересно е да се отбележи обаче, че когато бъдат намерени и извадени на повърхността, те губят цветовете си за около две минути и половина. Това се дължи на окисляването при допира с въздуха и значително затруднява учените, искащи да разберат повече за състава на багрилата.
Теракотената армия - величие и изящество
Снимка: Scott Swigart/Flickr

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин