Титаник - изложба събира митовете за непотопяемия кораб - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Титаник - изложба събира митовете за непотопяемия кораб

Това е бил най-големият и луксозен кораб за времето си...“

Така започва почти всяка история за корабa, който се е смятал за непотопяем. Дори век след трагедията, първото и последно пътуване на „Титаник” продължава да вълнува хората и да ражда митове и легенди. Една пътуваща изложба се опитва да отговори на десетките въпроси чрез 250 уникални артефакти, извадени от морското дъно. Точно те предизвикват изключително големия интерес и водят до истинска „треска за Титаник“. Само така може да се определи фурорът, който събужда у посетителите изложбата „Титаник“, която може да се види до 28 юни 2015 г. в Шпайер (Германия).

Историческият музей на непретенциозния за събитие от такъв ранг град, разказва по изключително вълнуващ начин историята на хората, свързани с кораба. Изложбата създава усещането, че наистина си на кораба, благодарение на реалистично пресъздадените каюти на първа и трета класа, палуба с френско кафене, една от защитните прегради в машинното отделение. Голяма атракция в експозицията е разходка по коридора на първа класа. Минавайки по него, човек има чувството, че всеки момент отнякъде ще нахлуе ледената вода на Атлантика, както в сцената от филма на Джеймс Камерън.

Подобаващо място заема и един от най-емблематичните интериори на кораба – голямото стълбище. Всъщност показаната фотостена на него е от „Олимпик” – близнакът на „Титаник”, тъй като цялостното фотографиране било оставено за по-късно. Уви, такова е осъществено само на дъното.

Изключително находчива идея от страна на организаторите е получаването на билет, изглеждащ идентично като тези, издавани от „WhiteStarLine“. Всеки от тях разказва историята на различен пътник (възраст, класа на кораба, причина за пътуването и т.н.).

   31926       31927

Наред със затрогващо разказаните лични истории, посетителите могат да надникнат в менюто на пътниците, да видят уникалните предмети, съдове и други лични вещи, извадени и реставрирани от почти 4000 м дълбочина, да изпратят съобщение с морзовата азбука точно, както радистите в нощта на потъването. Тази най-трагична част от историята е пресъздадена чрез присъствието на реален леден блок, имитиращ айсберг, което някой може да сметне за прекалено. Компютърна графика в същото помещение проследява цялото потъване в рамките на две минути. Това място приковава вниманието на голяма част от посетителските погледи.

Как изглежда в момента „Титаник“? Отговорът на този въпрос дава реалистичният 3D модел на предната част, който също присъства в експозицията. Разликата е драматична: отразени са всички щети от пречупването, дългият път надолу и ударът с песъчливото дъно.

Музейно изживяване е допълнено от богата съпътстваща програма. Освен изключително информативните обиколки с екскурзовод, които са истинско удоволствие, най-големите фенове на „Титаник“ могат да гледат отново или за първи път едноименния филм на Джеймс Камерън или да опитат блюда, които са били приготвяни на кораба. Благодарение на остроумния разказ на екскурзовода човек може да узнае малко известни факти и любопитни подробности за митовете около „Титаник“. Въздействащо подредените артефакти – мълчаливи свидетели на последните минути на жертвите, човек се чувства най-близо до тях, съпреживява, макар и от дистанцията на времето неочакваната съдбата на кораба, смятан за непотопяем.

Чрез емоциолното преживявание „Титаник” може да усетите по изключително автентичен начин атмосферата на кораба, а защо не и да развенчаете поне един от митовете, които витаят около кораба.

Шпайер се намира на 120 км от Щутгарт, на 100 км от Франкфурт.

*

Текстът и снимките са на Николай Шабарков и са изпратени за рубриката ни Стани автор. Споделете и вие своите пътешествия на info@peika.bg.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин