Tomorrowland: Koгато утре става днес - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Tomorrowland: Koгато утре става днес
Автор: Милена Димитрова

Музиката винаги е успявала да събере на едно място страшно много хора. Концерти, фестивали, мюзикъли. Присъства ли силно изразен музикален елемент, даденото събитие се превръща в пътуване, мечта.

Изминали са точно 44 години от случването на вероятно най-култовия музикален фестивал въобще. Защото Удсток (Woodstock) (б)е нещо повече от фест - манифест за свобода, израз на брутален непукизъм, безкрайно пътуване във вечността.

44 години след Удсток доста неща са се променили. И не са се. Човекът все още продължава да обича музиката, тя все още бунтува кръвта му, освобождава го от мислите и го изстрелва на километри от собственото му тяло. Там, където ритъмът е единственият господар, нищо друго няма значение.

Ако класическите хипари не са мислили толкова в перспектива, колкото за краткия отрязък на настоящето, то днешните “хипари” имат съвсем различна гледна точка.

Фестивалите, колкото и да са същите концептуално, никак не са. Огромната разлика произлиза от културните отлики на иначе близки десетилетия. И, ако не сте забелязали, музиката наистина е носител на своето време.

Днес за младите граници не съществуват. Националността губи своята разделителна сила. Те пътуват чрез Couchsurfing, учат се с Erasmus и изминават хиляди километри в името на музиката. Планирано и с нетърпение.

Tomorrowland e доказателство за това, че денс музиката е цяла култура. Приликата с името на увеселителните центрове на Disney едва ли е случайна. „Тук, в Тomorrowland, утре е днес!” – слоганът на Disney с пълна сила важи за огромния белгийски денс фестивал.

Защото, от 2005 г. насам в град Бом (Boom, близо до Антверпен), между 26 и 28 юли, на едно приказно място се събират фенове на различни суб-жанрове на електронната музика.

През 2006 г. огромните уникални сцени достигат 9 на брой. Само един истински фен на EDM-a* може да оцени този факт. Дори и да не сте особени запалянковци, тук няма да устоите на музиката и еуфорията буквално ще ви завлече със себе си. Във вихрушката на танца, любовта, свободата, лятото, слънцето, приятелите.

В атмосферата на Tomorrowland наистина има нещо магично. То може да се усети дори във видео. Стотици хиляди протегнати към небето ръце, стотици хиляди щастливи физиономии, стотици хиляди туптящи в ритъм сърца. Звучи патетично, но си е точно така. Както споделя самият Карл Кокс по време на миналогодишното издание: „Истинска сензация за сетивата, основаваща се на всичко, което виждаш и чуваш.”

Красотата на природата не остава по-назад. Самият къмпинг сам по себе си е отделно приключение, носещо лиричното име Dreamville. Нищо общо с къмпингите на родните фестивали.

Продажбата на билетите вече започна, само за лица над 18-годишна възраст. Количествата винаги се изчерпват рано.

 *EDM- Electronic Dance Music

Тази статия ви хареса? Присъединете се към Peika.bg и във Facebook, за да следите всички вдъхновения за пътешествия, фестивали и събития по света!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин