Топ 10: Фестивали, които не бихте искали да пропуснете - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Топ 10: Фестивали, които не бихте искали да пропуснете
Топ 10: Фестивали, които не бихте искали да пропуснете
Снимка: Holland.com

Това са едни от най-впечатляващите, най-многолюдните и най-цветните фестивали. Някои от тях имат столетни традиции, други само за няколко десетилетия успяват да влязат в списъка с мечтани събития на хиляди хора по света. Ето кои са десетте фестивала, които всеки трябва да посети в живота си:

Томатина – най-големият бой с домати, Испания

Хиляди почитатели на доматите пристигат всяка година в селцето Буньол, близо до Валенсия, за да участват в епичната битка с домати - Ла Томатина. Над 30 000 души чакат с нетърпение изстрелването на сигналната ракета, която дава началото на боя, а доматите, нужни за битката, се изсипват от няколко камиона. Провежда се последната сряда на август.

Вижте галерия със снимки от Томатина.

27 август 2014 г.

*

Карнавалът в Рио

Всеки е чувал за карнавала в Рио - това е базата за сравнение за всеки друг карнавал по света. За четири дни целият град е обхванат от дух и енергия, които увличат всичко живо в ритъма на самбата. Карнавалът е резултат от месеци приготовления. Само чуждестранните посетители са над 300 000 всяка година.

28 февруари – 4 март

*

Снежният и леден фестивал в Харбин, Китай

Фестивалът в Харбин, Китай е най-голямото снежно и ледено събитие в света. На фестивала можете да видите над 6-метрови скулптури от сняг и лед, както и цели сгради и популярни забележителности.

5 януари – 5 февруари

*

Фестивал Горящият човек, САЩ

Този фестивал е в списъка със задължителни дестинации на всички свободни души. Трудно е да се опише какво точно представлява това събитие, освен ако не сте били там. Всяка година за две седмици в пустинята край град Рино, САЩ десетки хиляди хора изграждат цял град, живеят в него, обменят своите знания, умения, изкуство. Основно правило е нищо да не се продава, а само да се споделя. В края на фестивала ритуално се изгаря огромна фигура на човек, откъдето идва и името на фестивала. Прочетете подробен материал за фестивала Горящият човек.

Август - септември

*

Холи – индийският фестивал на цветовете

По време на този жизнерадостен фестивал всяка година улиците на индийските градове се изпълват с хора, които се заливат едни други с цветен прах и оцветена вода. Никой не излиза сух и неоцветен! Празникът е посветен на плодородието.

Вижте невероятни снимки от фестивала Холи.

17 март 2014 г.

*

Денят на кралицата в Холандия

Имаме много да се учим от холандците, когато става въпрос за отбелязване на рождения ден на държавен глава. Доскоро Денят на кралицата, а от тази година – официално Денят на краля, след като Страната на лалетата вече си има нов крал Вилем Александър.

Всички са в оранжево, има празнични шествия по улиците, а атмосферата е неповторима.

Всяка година на 27 април

*

Сонгкран – тайландската нова година

Тайландската нова година, която се отбелязва през пролетта, е прераснала в невероятно забавление за местни и посетители. Тайландците отдават почит на Буда, почистват къщите си и пръскат с вода по-възрастните в знак на уважение. През последните години традицията придоби по-необуздани измерения – независимо дали сте възрастни или не, очаквайте на улицата да бъдете приятелски, но цялостно залети с кофи с вода, водни балони и водни пистолети.

13-15 април

*

Ъп Хели Аа

Ъп хели аа - това е името на най-мащабното огнено-викингско творение на Шотландия. Фестивал, по време на който всяка година се изгаря цяла галера, из шотландския град Леруик преминава шествие от горящи факли, а понятието “викингски запой” достига нови висини …

Вижте снимки от фестивала Ъп Хели Аа.

Последният вторник на януари

*

Tomorrowland, Белгия

Един от най-мащабните фестивали за електронна музика в света. Всяка година над 100 000 души се забавляват край град Бом, Белгия.

Прочетете още за фестивала Tomorrowland.

27-29 юни 2014 г.

*

Октоберфест, Германия

Ако всяка година над 6 милиона души се стичат в Мюнхен от цялата планета, понякога изминавайки десетки хиляди километри и прелитайки над океани и континенти, значи трябва да има нещо в този Октоберфест. Отбележете с достойнство поредната годишнина от сватбата на крал Лудвиг I с принцеса Тереза от 1810 г. Тогава Лудвиг дава щедра почерпка за жителите на Мюнхен в чест на венчавката си.

Прочетете и нашия гид за Октоберфест за начинаещи.

20 септември – 5 октомври

*

Вижте още фестивали по света и у нас!

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин