Топ 10 фестивали в Стара Загора - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Топ 10 фестивали в Стара Загора
Автор: Мария Ангелова

Когато и да посетите Стара Загора, можете да сте сигурни, че няма да бъдете оставени на скуката. В Града на липите винаги се случва нещо интересно. Ето и 10 от най-интересните фестивали и празници, които можете да посетите ежегодно.

Международен филмов фестивал „Златната липа"

Международен филмов фестивал "Златната липа" се провежда от 2013 г., но дава сериозна заявка за място сред форумите за ново европейско киноНа фестивала се прожектират едни от най-значимите постижения на съвременното европейско кино. Организатор е Община Стара Загора.

31 май – юни 2014 г.

*

Джаз форум Стара Загора

Джазовото лято в България започва с младия фестивал Джаз форум Стара Загора. Всяко издание на фестивала е посветено на различна тема – български джаз вокали, тромпета като водещ джаз инструмент и др. В сцена за фестивала се превръща античния форум на Августа Траяна, а майсторство демонстрират български и чуждестранни джазмени.

12-14 юни 2014 г.

*

Фолклорен събор "Богородична стъпка"

Провежда се ежегодно в сред прохладата на курорта Старозагорски минерални бани и привлича участници от цялата страна. Фестивалът е фокусиран върху тракийския фолклор и няма конкурсен характер. Наред с песните и танците в Старозагорски минерални бани се провеждат още и Улица на занаятите, детски пленер и уроци по български народни танци.

9-10 август 2014 г.

*

Фестивал на уличния танц

По време на Фестивала на уличния танц в Стара Загора хип-хоп и брейк движения демонстрират най-добрите групи и индивидуални изпълнители от страната.

26-28 септември 2014 г.

*

Нощ на изкуствата

Нощта на изкуствата е едно от най-атрактивните събития в културния живот на Стара Загора и по традиция се провежда в последния петък на месец септември, от 19 до 03 часа. Музеи, галерии и различни културни пространства в града посрещат с многобройни прояви и изненади своите посетители. Специално внимание е обърнато на децата, за които има многобройни игри и забавления.

26 септември 2014 г.

*

Пиеро – международен куклено-театрален фестивал за възрастни

"Пиеро" ще ви припомни, че кукленият театър не е само за деца и ще ви срещне с най-добрите постановки с кукли за възрастни. Фестивалът се провежда през две години в Стара Загора. По време на събитието се представят както български, така и чуждестранни пиеси.

24-29 септември 2015 г.

*

Ретро рали Стара Загора

Всяка година в началото на октомври времето не само спира, а направо се връща няколко десетилетия назад. На централната улица на Стара Загора дефилират красиви ретро автомобили.

Октомври 2014 г.

*

Августиада – фестивал на виното и кулинарното наследство

Кога друг път бихте имали възможност да дегустирате вино, докато се разхождате по каменните плочи на близо 2000-годишна автентична римска улица?

Посетете Регионалния исторически музей на Стара Загора по време на ежегодния фестивал на виното и културното наследство Августиада и ще се пренесете в миналото по невероятен начин.

Октомври 2014 г.

*

Фестивал на оперното и балетно изкуство

Това е сред най-старите фестивали в Стара Загора – през 2014 г. ще се проведе за 45-и път. Впечатляващите представления можете да гледате през ноември.

Ноември 2014 г.

*

Фестивал на маскарадните игри

Ежегодно през февруари/март около Сирни Заговезни в Стара Загора се провежда фестивал на маскарадните игри с международно участие. Участват кукери, васильовци, бабугери, старци, джамали и други митологични същества в ритуални маски и костюми. По време на фестивала можете да наблюдавате традиционни ритуали, свързани със зимно-пролетните маскарадни игри.

Март 2015 г.

***

Вижте всички събития в Стара Загора.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин