Топ 10 градове без автомобили - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Топ 10 градове без автомобили

В Европа има много държави, в които е забранено движението на всякакви моторни превозни средства в старите части на градовете. Но по света има много места, където колите са напълно забранени. Ето и кои са местата, в които МПС-то е изчезнал или застрашен вид. 

1. Венеция

Този известен град, в който живеят около 70 000 души, е затворил туристическата си зона за коли. Там всички се предвижват по прочутите канали. Само могат да се видят някои автобуси на автогарата.

2. Гитхорн

Този град с 2500 жители е наричан Северната Венеция. Там също има канали и няма да намерите нито една кола по улиците му.

3. Отини-Лувен ла Ньов

Намира се в Белгия и там всичките улици са за пешеходци – шосетата са подземни. Този е най-големият европейски град, където има такова ограничение за моторните превозни средства.

4. Остров Хидра

Топ 10 градове без автомобили
Снимка: Остров Хидра

В този малък гръцки остров също са забранени колите. Туристите стигат до там с кораб и след това се разхождат пеша из живописните му улички, като се наслаждават на гледките.

5. Цермат

В Швейцария има много зимни курорти, където са забранени моторизираните превозни средства, но има едно градче, където са позволени само електрическите коли. Това интересно градче е Цермат и там могат да се видят коли дърпани от коне и също много таксита.

6. Байсикъл сити

Намира се в Южна Каролина и там хората се предвижват из града пеш или с колела по алеите. Има паркинги в покрайнините, където да се оставят колите. 

7. Фес

Намира се в Мароко и е най-големият град в света, където има ограничение за движението с коли. Някои от улиците му са дълги не повече от два метра.

8. Фазилка

Този град, намиращ се в Индия, преди няколко години започна да ограничава движението на превозни средства по улиците си. Има специални бариери, за да се подсигури изпълняването на забраната.

9. Токелау

Топ 10 градове без автомобили
Снимка: Токелау

Токелау е малък остров в Тихия океан и в него са забранени колите. Има само четири коли на целия остров.

10. Бхактапур

В 80 000-я непалски град Бхактапур колите са напълно забранени. Така по най-добър начин можете да се насладите на изящните сгради и местната култура.

 
Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук за още (не)обикновени пътешествия!
Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин