Топ 10 изумителни градини в Европа - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Топ 10 изумителни градини в Европа
Автор: Таня Стоилкова
Топ 10 изумителни градини в Европа
Снимка: Florstein

Каним ви на едно малко бягство от забързаното ежедневие и вечните пейзажи със сгради. Каним ви на разходка из няколко приказни градини, които ще ви пренесат в друг свят, където времето няма значение, където цветята сякаш проговарят, а алеите обещават да ви отведат до рая. Те са живото доказателство, че красотата ще спаси света. Разходете се из някои от най-добрите места в Европа, където ще намерите спокойствие, мир и храна за очите и душата.


Висящите градини в Маркисак, Франция 

Висящите градини в Маркисак са едновременно магическо и романтично място. Усещането за приключение тук е навсякъде. Перфектните овални форми на 150 000-те храста ще ви оставят без думи. В началото се намира замъкът Маркисак, а пред него - Лабиринтът, изграден както от широки извити алеи, така и от множество прави и тесни алеи, в които може да се изгубите. По пътя си ще откриете безброй скрити местенца - скулптури между дърветата, арки, чешми, рекички, параклис, детски площадки, каменни колиби, каменни лица, заровени в земята, както и Убежището на поета, по чиито стени са гравирани известни френски поеми. Нека разходката ви стигне до Белведер - панорамна площадка със страхотна гледка към долината Дордон. За още по-магическо преживяване посетете Висящите градини някой четвъртък през юли или август, когато се провеждат Вечери на свещи - над 2000 свещи между храститe и стотици лампи и факли. 

23677

Научете повече за Висящите градини в Маркисак.

Кукенхоф (Keukenhof), Холандия

Кукенхоф (Кухненската градина), известна още като Градината на Европа е една от най-големите цветни градини в света, а красотата й е трудно да я поставим в класация. Всички знаем, че природата е най-големия художник, но тук цветовете са толкова ярки и пъстри, че изглеждат нереални. 32 хектара земя са изпълнени с цветя, вдъхновяващи градини и уникални произведения на изкуството. За да се случи тази приказка през сезона, градинарите на Кукенхоф засаждат повече от 7 милиона луковици, а само лалетата са над 800 разновидности. Градината на Амстердам, Билковата градина, Градината на насекомите са малка част от уникалното и незабравимо преживяване, наречено Кукенхоф. Очакват ви още Аутлет градина, в която креативността намира дом, където стари мебели и аксесоари оживяват по нов и различен начин; Селфи градината, която е вдъхновена от автопортретите на Ван Гог, но днес всеки посетител може да изпрати своето селфи и да се види там след това. За влюбените има Романтична градина, а за децата - площадки, зоокът, лабиринт, лов на съкровища и още много забавления. 

10417

Градините работят от средата на март до средата на май.

Прочетете повече за историята и полезна информация за Кукенхоф.

Люксембургските градини в Париж, Франция

Дъщерята на великия херцог на Тоскана Мариа Медичи искала да пренесе част от родното си място във Франция. Така преди повече от 400 години се раждат тези приказно романтични градини. Състоят се от две части - Френските градини и Английските градини, а посредата им се шири горичка и езеро, където може да пускате платноходки или лодки с дистанционно управление. Тук ви очакват и оранжерии с прекрасни орхидеи, овощна градина със стари ябълкови дървета, романтична градина с рози. А покрай алеите кокетно са накацали 106 статуи на известни личности и древни божества. Припомняме ви и, че именно тук се развива основното действие на любовната история в романа “Клетниците” на Виктор Юго. Разходете се и вижте какво ви е приготвила съдбата там.

23811

Прочетете повече за Люксембургските градини.

Ел Хенералифе (Generalife), Гранада, Испания

Хенералифе често се превежда като “райска градина”, “овощна градина” или “градина на празниците”. И наистина безбройните цветя, перфектно оформените храсти, лабиринтите, тунелите, каскадните водопадчета, малките водоеми, фонтаните ще ви създадат райско усещане или най-малкото празнично.  В двора на Водните градини сред дългия басейн ще намерите прохлада, а в Градините на султана ще се потопите в средновековния арабски дух. Комплексът Хенералифе, изграден от малък дворец и градини, е построен от маврите през 14-и век и е един от най-старите оцелели от тяхно време. След като Гранада пада, дворецът става дом на испански аристократи. Християните правят някои сериозни промени през 19-и век, но идеалът на “пустинните хора” (маврите) да има течаща вода навсякъде е запазен. Мястото е перфектно за бягство и прохлада от горещите дни на Андалусия. Днес Хенералифе е свързан с двореца Алхамбра, който се намира на съседния хълм.

39580

Космическата градина в Дъмфрийс, Шотландия 

Космическата градина в Дъмфрийс няма нищо общо с класическите градини с рози, зюмбюли и други цветя. Със сигурност очите ви ще изпитат наслада, но тук насладата и разходката е по-скоро за ума. Архитектът Чарлз Дженкс черпи вдъхновение от вселенски закони, паралелни светове, ДНК молекули и черни дупки. Космическата градина се простира на 30 акра земя и е толкова мистична, колкото светът на Алиса от страната на чудесата. Различните градини ще ви предизвикат на една вълнуваща игра на асоциации. Те носят имена като Градината на времето, Напуснете сетивата си, Градината на здравия разум, Смисълът на честната игра, Безсмислената градина. А историята на нашата вселена ще ви я разкаже Вселенската каскада. Слезте по стълбището, което ще ви отведе към мистерията на раждането на Вселената.

10397

Градината е отворена само веднъж годишно - първата неделя от месец май.

Научете повече за Космическата градина.

Градината на Моне в Живерни (Monet's Garden), Франция

Имайки предвид, че Клод Моне е майсторът на импресионизма, можем само бегло да си представяме колко приказна би била неговата градина не на платно, а на живо. За щастие тя съществува и можем да я посетим. Семейството на Моне се установява в това китно градче Живерни през 1883 г. Градината, която днес виждаме някога е била овощна, а каменни зидове са обхождали алеята. Моне обаче превръща този един хектар земя в приказна градина, изпълнена със симетрии, цветове и перспективи. Основно градината се състои от две части - Градината с цветята (Clos Normad), която се намира пред къщата и вдъхновената от Япония градина с вода. След смъртта на Моне през 1926 г., имотът се наследява от сина му. След края на ВСВ обаче къщата и градината са занемарени, чак до 1966 г., когато наследникът на Моне решава да ги прехвърли на Академия на изящните изкуства. 10 години по-късно започва възстановяването на къщата и градината с помощта на спомените на съвременници на художника. 

39577

Вила д’Есте в Тиволи (Villa d'Este), Италия

Вила д’Есте безспорно е емблема за красивата ренесансова архитектура, а паркът й е вдъхновяващ и изящен. За тази градина често се използват думи като шедьовър и чудо, но е факт, че разходката тук не може да се опише с думи. Фонтаните и водопадите са може би най-впечатляващата част от това приказно място. Водата е важен символ и част от цялостния облик на градината, която притежава 11 нива с водни атракции. Създадена е през 16- и век за кардинал Иполито д’Есте и показва стремежът към разкош и дори разточителство. И до днес гербът на фамилия д’Есте може да се види над всеки фонтан. Едни от най-забележителните фонтани са Фонтанът на дракона, Фонтанът на яйцето, Алеята на стоте фонтана. Друг шедьовър в градините са растителните терасите, за които се смята че са напомняне за Висящите градини на Вавилон. Но освен Вавилон, ще откриете и един малък Рим, чиито паметници са пресъздадени с уникалната намеса на водата. Вила д’Есте наистина ще ви пренесе в друг свят.

39584

Кю Гардънс (Kew Gardens), Лондон 

Кю гардънс е Кралската ботаническа градина, която се намира в Лондон. Ако все още не сте обиколили света, наслаждавайки се на разнообразната флора в различните краищата на земята, то Кю Гардънс много ще ви улесни. Тук се намира най-голямата колекция от живи растения. Или казано с други думи в тези градини живеят над 50 000 вида растения от различни краища на света, а хербариите са над 7 милиона. Над 130 хектара земя с невероятни пейзажи,градини, екзотични, ботанически оранжерии и артгалерии чакат да бъдат опознати. Кю Гардънс е една от най-известните и най-посещавани градини в света. Освен безбройните си растителни видове, тя може да се похвали и с богата библиотека, която съхранява хиляди томове литература и илюстрации на растения. 

39578

Прочете за още забележителности в Лондон.

Градините на замъка Вилландри (Chateau de Villandry), Франция

Тези ренесансови градини ще ви очароват със своята симетрия, своите цветове, ниските си живи плетове и необятната си красота. Тук ще откриете приказни декоративни цветни градини, Водна градина, Зеленчукова градина, Слънчева градина, Градина на любовта и още много други. Много любители казват, че Вилландри са най-красивите градини в света. Замъкът е построен през 14-и век и е известен с това, че тук се срещат крал Филип Втори на Франция и Ричард Първи на Англия, за да обсъдят мира между страните. По-късно замъкът е разширен, а в началото на 19-и век император Наполеон го конфискува и тук се настанява брат му Жером Бонапарт. В началото на 20-и век имотът е продаден и започва мащабното дело по реконструкцията на замъка и градините. 

39581

Дворецът Петерхоф (Peterhof Palace), Русия

Петерхоф е изключителен ансамбъл от дворци и градини, който се намира на по малко от 30 км от Санкт Петербург в града Петерхоф. Известен е и като руския Версай, а величието му по нищо не отстъпва на френските кралски имоти. Огромната водна каскада, ефектно терасираните фонтани ще ви оставят без дъх, а градината пред тях се разпростира чак до брега на Балтийско море. В целия комплекс има около 150 фонтана, безброй вдъхновяващи алеи и необятни зелени пейзажи. Не пропускайте Шахматната гора (облицована в черно и бяло) и фонтаните на Адам и Ева, разположени симетрично от двата края на Морския канал. Дворецът е основан от първия император на Русия - Петър Първи през 18-и век в бароков стил. Днес обаче можем да видим преливането на различни стилове и течения, а руската любов към пищните украси се вижда във всяка фасада. 

39575

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин