Топ 10 места, които да посетите в Черна гора - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Топ 10 места, които да посетите в Черна гора
Автор: Peika.bg

Черна гора - една от най-добре пазените тайни на Балканите, е сгушена между Хърватия, Босна и Херцеговина и Албания. Черна гора си остава до голяма степен непокътната и повечето туристи пристигат на екскурзии от своите ваканционни пътувания в съседните държави. Местата, които ще посетите в Черна гора, предлагат най-доброто от двата свята: на запад са приятните, уютни и гостоприемни брегове на Адриатическо море, а на изток – впечатляващите планини. Тук ще откриете култура, история, естествен разкош и, разбира се, кристалносини води и топли плажове.

Котор

Един красив град под защитата на ЮНЕСКО, с очарователна стара част и с оживено пристанище. Там можете и да изкачите почти 1500-те стъпала, които водят към извисяващата се над града крепост, въпреки че може да ви се сторят малко в повече при 35-градусовата горещина лятно време. По-добре отидете след залез или рано сутрин.

Будва

Със своята многовековна история на град Будва не му липсват места с историческа стойност. Ето защо това е центърът на черногорския туризъм, който е топ дестинация за туристите, търсещи атрактивно крайбрежие с парти нощи. Там прекрасно запазеният Стар град с три главни църкви, датиращи от VІІ в., е разположен точно до дългите ивици с пясъчни плажове, които заживяват нов живот след залез.

Черногорците обичат да организират веселби. Ето защо огромната ивица от барове и клубове по протежението на брега е мястото, където ще намерите по-голямата част от 550-те хиляди туристи в разгара на лятото.

Пераст

Още един град под егидата на ЮНЕСКО с може би по-малко от 500 души население, който също така е затворен за коли. Разстоянието до Котор е по-малко от 10 км, но изглежда като друг свят - бавен, сънлив и възхитителен. Във водата могат да се видят два много малки острова - Св. Георги и Богородица на скалата, до които можете да стигнете с лодка. Това е един балкански рай. Има и място за плуване, допълнено със скромен бар на плажа, и може би няколко десетки други плувци. 

Цетине

Приблизително само Черната планина, на която държавата дължи името си, дели Цетине от Котор и Пераст. Цетине е старата столица на Черна гора. Отправете се към главния площад и потърсете бившата резиденция на принц Никола, сега превърната в музей. Всъщност целият площад е изпълнен от музеи и църкви, които създават приятна атмосфера за разходка.

Национален парк Ловчен и Мавзолеят на Негош

Това са задължителни за посещение обекти, когато сте в Черна гора. Националният парк се намира на около 40 минути път с кола от Цетине и в по-голямата си част обхваща планината Ловчен - всичките 1750 м от нея. Освен природата, друга причина да дойдете тук е Мавзолеят на Негош, построен на втория по височина връх – Йезерски (Jezerski). Възможно е да достигнете върха с кола, но все пак е нужно сами да изкачите последните 461 стъпала. Веднъж достигнали самия връх, вече сте възнаградени с вълнуващия поглед върху цели 80% от територия на страната - при ясно време. Гробницата също е интригуваща, построена във вътрешността на планината от мрамор.

Херцег Нови

Херцег Нови е най-близкият град до хърватската граница и е страхотно място за еднодневни екскурзии от по-големия град Котор (и двата града са разположени в Которския залив). Замъкът Форте Мара, построен от босненски цар през 1382г., предлага фантастични гледки отвисоко към залива, а стръмни пътеки водят право надолу до крайбрежната алея.

Херцег Нови е най-широко познат като курортен и оздравителен център, благодарение на изобилието от лечебна морска кал и множеството извори в региона. Също така градът е домакин на тридневен музикален фестивал през юли, наречен Suncane skale (Слънчев стъпки).

Национален парк Дурмитор

Още един обект на ЮНЕСКО, който е задължителна дестинация за любителите на туризма, катеренето, алпинизма или на великолепната, отнемаща дъха природа. Устремените към небето върхове на Дурмиторския масив, обграждащи зашеметяващо дълбокия каньон Тара (един от най-дълбоките в Европа), са част от изключително разнообразния ландшафт в националния парк. Той осигурява изобилие от възможности за безстрашните изследователи. През целия парк можете да се натъкнете на красиви ледникови езера в допълнение към разнообразните видове на флората и фауната, които достигат географски ширини, повлияни както от средиземноморския, така и от алпийския климат.

Манастирът в Острог

Острожкият манастир се намира в централната част на Черна гора, на около 3 часа път от Котор и Будва. Наемете кола, за да стигнете до него, но имайте предвид, че към края пътят минава покрай отвесни скали и е доста разбит. Манастирът е изключително впечатляващ, подобен на постройките в Петра (Йордания). Вдълбан е в самата скала, на почти един километър височина над долината. Човек не може да си представи как точно е бил построен, но резултатът е меко казано впечатляващ. Ако не желаете да карате дотам, можете да се включите в една от екскурзиите, организирани от туристическите градове, за приблизително 30 евро. Прочетете още за манастира Острог.

Свети Стефан

Разположен само на 15 минути път от Будва, град Свети Стефан е истинската емблема от картичките на Черна гора. Старият град е изграден върху остров, на 30 м от брега, който бива „купен” през 2008 г. от луксозен хотел (цената на стаите започва от 1000 $ за нощувка, а цената за ползване на плажа е 65 $!). Така островът в момента е затворен за обществото. „Безплатният” плаж, близо до плажа на хотела, е също доста приятен, особено ако отидете преди 9 часа сутринта.

Улцин

Улцин е разположен на южния бряг на Черна гора, на самата граница с Албания. Улцинската ривиера е била сравнявана с Ница и Сочи по гледката на милионери, позиращи от своите супер-яхти. Старият град в Улцин е едно от местата, които трябва да посетите. Впечатляващи са архитектурата в източен стил, както и Улцинският замък, който предлага красив изглед към брега.

Кога да отидете

Благодарение на Средиземно море от едната страна и планините от останалите, тази мъничка държава се гордее с топъл сух климат. Всъщност, повече от 70% от годишните валежи падат в периода на само няколко зимни месеца. Лятото е активният туристически сезон, но пролетта също може да бъде изключително хубаво време за посещение.

 

Тази статия ви беше полезна? Последвайте Peika.bg и във фейсбук!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин