Топ 10 нови забележителности в България - 2014 - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Топ 10 нови забележителности в България - 2014
Автор: Мария Ангелова
Топ 10 нови забележителности в България - 2014

Много проекти бяха завършени през 2014 г., върху много други се работи.

Сред любимите ни нови забележителности в България през изминалата година има както такива, които се побират в стандартната представа за „забележителности“, така и по-необичайни места. Ето ги:

Екомузеят в Русе

Първият по рода си в България екомузей отвори врати в Русе в края на септември. Реалистичен мамут и огромен аквариум са сред най-интересните експонати, но музеят е подготвил още много интересни кътове и за деца, и за възрастни. Музеят е на четири нива и представя по най-модерни методи сцени и истории от съвместния живот на растения, животни и хора.

Научете още за екомузея в Русе.

28444

Остров Света Анастасия край Бургас

Някогашният остров Болшевик – днес Света Анастасия, се превърна в притегателно място за туристите в Бургас през цялото лято. Корабче превозваше желаещите да разгледат обновения остров с музей, църква, къща за гости, лекарна и ресторант с местна кухня.

Още за остров Света Анастасия.

17773

*

3D разходка из Пловдив по римско време

От лятото на 2014 г. не е нужно да си представяте какво се е случвало на Римския стадион в Пловдив, защото можете да го видите, при това триизмерно. В специална кинозала на римското ниво на площад Джумаята всеки ден се прожектира 3D филм, който пресъздава атмосферата на миналото на Филипопол.

Подробности за 3D филма за Пловдив по римско време.

27085

*

Крепостта на нос Свети Атанас в Бяла

Отворена за посетители през май 2014 г., късноантична крепост на нос Свети Атанас в град Бяла е различна от повечето крепости, които сте виждали. При разкопките тук са открити три древни винарни, обществена баня, пещи за производство на керамични съдове, църковен комплекс, цели улици и различни по предназначение сгради. Този древен пристанищен град, доскоро скрит на метър и половина под земята, е възстановен така, че да добиете представа за делниците и празниците на нашите антични предшественици.

Научете повече за крепостта в Бяла.

25323

*

Паметник на Завистта в Хасково

Първият и единствен в света Паметник на Завистта беше открит в центъра на Хасково на 8 септември 2014 г. Скулптурата представлява човек, разперил ръце, с криле от пера в устрем да полети, но две скелетни ръце хващат крилете му, дърпат ги надолу и искат да ги пречупят... Уникалната творба е отлята от бронз, височината й е 3 метра, а теглото – 1 тон.

Научете повече за Паметника на Завистта.

30461

*

Огромната нощна лампа в Димитровград

Великанската нощна лампа e естествено допълнение към гигантското обзавеждане на входа на парк Марица в Димитровград. Намира се до най-голямата пейка в България, до която пък се намират най-голямата маса и най-големият стол в България. През нощта свети.

Прочетете повече за огромната нощна лампа в Димитровград.

30342

*

Панорамните пейки над Дряновския манастир

Тръгнете по пътеката над Дряновския манастир и пещерата Бачо Киро, за да се озовете на мястото с магическата гледка отвисоко. Точно тук, на панорамна площадка над Пейката на любовта това лято бяха обновени още две пейки – тези на Peika.bg и NasamNatam.com. Работата по почистването и разхубавяването на зоната беше свършена от сдружение МОГА – Дряново и екипа на двата сайта за пътуване.

Разгледайте още снимки на пейките с гледка към Дряновския манастир.

26807

*

Големият остров на Дуранкулак

На Големия остров на Дуранкулак се е зародила една от най-древните цивилизации. Разкопки тук се извършват от много години, но от лятото на 2014 г. са изградени дървени мостчета, които улесняват достъпа до острова, изграден е и посетителски център.

Научете повече за историята на Дуранкулашкото езеро.

29807

Античният град Абритус

Дълги години учените търсят споменавания от древните автори римски град Абритус. Истината излиза наяве в средата на 50-те години на 20-и век – край Разград. От 2014 г. можете да видите много повече от античния град, скоро ще можете да посетите и интерактивния му музей.

Научете още за античния град Абритус.

28976

*

Къщичките за книги

 

Само за няколко месеца из цялата страна се появиха десетки къщички за книги, които сами по себе си се превърнаха в забележителности с местно значение. Всяка със своя дизайн, обикновено направена от ентусиасти с подръчни материали. Принципът е простичък: вземаш книга от къщичката, четеш, връщаш. Може и само да оставиш. Къщичката за книги и пътешествия на Peika.bgсе намира в Bulgaria Mall, а тук е нашият пътеводител на къщичките за книги в цяла България

30379

***

За 2014-а толкова. Ако търсите вдъхновение за дестинации за 2015-а, непременно се сдобийте с пътеводителя "50 места, които да посетите в България през 2015 г." с Peika.bg

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин