Топ 10 луди екстремни зимни спортове - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Топ 10 луди екстремни зимни спортове
Автор: Мария Ангелова
Топ 10 луди екстремни зимни спортове

Хиляди хора се спускат по ски пистите и се пързалят по ледените пързалки тази зима. 

Малцина обаче са тези, които се осмеляват да използват студеното време, снега и леда за по-шантави спортни цели.

Като следващите 10 например:

1. Теле-ски

8100

Теле-ските са едно от най-откачените неща, които можете да си представите да правите със ски. В американския курорт Вейл по време на ежегодните зимни игри можете да видите екстремни типове, лишени от инстинкт за самосъхранение, да се премятат над горящи огньове, да правят двойно салто във въздуха и накрая да се приземят назад.

2. Спийд флайинг

8102

Спийд флайинг (Speed flying) е комбинация от две от най-любимите ни екстремни занимания – скоростно спускане по ски пистите и парапланеризъм. Не би могло да е по-просто от това: пускат те отвисоко (обикновено хеликоптер) и ти караш ски/летиш с крило надолу по склона. Най-хубавата част е, че ако на пътя ти се изпречи някое досадно дърво, просто си прелиташ над него.

3. Ледено гмуркане

8103

Това, че е зима, не означава, че трябва да оставите екипировката за гмуркане да събира прах. Слагайте в куфара сухи дрехи (и малко горещ шоколад в термоса) и се пробвайте на студено. Този вид гмуркане изисква допълнително обучение, тъй като обикновено се влиза и излиза през една-единствена дупка в леда, което прави това занимание по-опасно. Освен това трябва да се научите да разпознавате опасни ледени явления. И да режете дупки в леда.

4. Ледено катерене

8099

Ако обичате отвесни скали през лятото, не изоставяйте любимото катерене и през зимата. Само можете да замените скалите със замръзнали водопади за разнообразие. Тук също ще ви трябва малко допълнителна подготовка, тъй като трябва да познавате леда и да имате специална екипировка. Не че не сме виждали идиоти да катерят замръзнали водопади голи до кръста...

5. Спускане с лопати

8105

Спускането с лопати (shovel racing) се практикува внякои части на САЩ. Смята се, че началото на спорта е поставено, когато служителите на лифтовете се чудели как по-бързо да се спуснат долу след края на работния си ден. Днес има състезания както със стандартни лопати за изринване на сняг, така и с модифицирани техни варианти.

6. Скиджоринг

8107

Скиджорингът (или още скийоринг) е въплъщение на това как човек и животно могат да си разменят ролите. Възниква преди стотици години, но не като спорт, а като средство за придвижване през зимата в района на Скандинавието. Днес участниците в скиджоринг се „впрягат“ в кучета, коне и дори коли, а в пет американски щата се провеждат големи състезания.

7. Айс яхтинг

30332

Айс яхтингът може да се практикува с много смешни приспособления, но си е съвсем сериозно занимание. Ледените яхти са нещо средно между стандартни яхти за плаване и чифт огромни кънки. Нужно ви е само голямо замръзнало водно пространство. Като езерото Балатон в Унгария, например.

8. Айс сърфинг

8101

Айс сърфингът е нещо средно между уиндсърфинг и айс боутинг. Платната, които се използват, са подобни на тези при уинсърфа, но има една сериозна разлика – скоростта, с която порите вятъра. Ако сте по-авантюристично настроени и имате подходящ вятър, можете да летите с до 100 км/ч. Обаче нямате спирачки.

9. Моржуване

8106

Не е нужно зимата и студът да ви спират да практикувате любимото си плуване, та дори и тялото ви да не е на това мнение. Това обаче е въпрос на воля – да се цамбурнете в ледената вода. Казват, че било полезно за здравето. Ние не смеем да твърдим подобни непроверени факти.

10. Хели-ски

8098

Хели-ските са божествено предизвикателство за напреднали скиори, които искат да покарат върху девствен, недокоснат от ски сняг. Хеликоптер ви отвежда някъде надалеч от пистите, на склонове със сипкав сняг, където първата следа върху снега е вашата.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин