Топ 10 средиземноморски дестинации - райският остров Крит - Лято и море - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Топ 10 средиземноморски дестинации - райският остров Крит
Автор: Peika.bg
Топ 10 средиземноморски дестинации - райският остров Крит
Снимка: pixabay

Кажете думата Средиземно море и веднага вероятно ще си помислите за искрящи лазурни води и дълги участъци от златни пясъци, окъпани в блестящо слънце. Не е лош образ за създаване и определено такъв, който ще ви накара да копнеете да стегнете багажа си и да излетите за средиземноморска ваканция. Но там има много повече от синьо море, плажове и слънце.

Средиземноморието или Средиземно море, както често се съкращава, определя група от двадесет и една държави. Всяка страна е уникална и има своя собствена отличителна култура. С толкова много различни дестинации, от които да избирате, не е лесно да решите коя е идеалната за вашата почивка.

В тази поредица от статии можете да разгледате десетте най-добри места по средиземноморието и подробности за това какво прави всяко едно от тях специално. Четете статиите една след друга и скоро ще имате страхотни идеи за следващата си почивка.

9. Крит, Гърция

Крит е най-големия остров в Гърция. Това място е толкова живописно красиво, че вероятно никога повече няма да искате да отидете другаде. Каквото и да е любимото ви занимание за почивка, ще можете да го правите там. Потопете се в слънцето на един от многото плажове. Отидете на плуване, направете поход, круиз или се насладете на някои приключенски водни спортове. Разгледайте градовете и селата или посетете паметниците, руините и музеите, за да откриете повече за очарователната гръцка култура.

Топ 10 средиземноморски дестинации - райският остров Крит
Снимка: pixabay

Въпреки че няма да можете да изпълните всички невероятни неща за правене на Крит в една кратка ваканция, има някои, които не искате да пропуснете. 

Плажът Елафониси с неговия розов пясък трябва да се види, както и лагуната Балос. 

Ханя със своето венецианско пристанище, исторически стар квартал и невероятна гледка е мечтата на фотографа. 

За туристите има предизвикателството на дефилето на Самария, най-дългият маршрут за пешеходен туризъм в дефиле в Европа, плюс по-краткото, но също толкова впечатляващо дефиле Имброс

Критската храна също трябва да се спомене. Нито една ваканция на Крит не би била пълна без да опитате сиренето, зехтина и ако сте достатъчно смели, местния деликатес от охлюви.

Топ 10 средиземноморски дестинации - райският остров Крит
Снимка: pixabay

Кога да посетите Крит?

Крит, както и повечето гръцки острови, имат ваканционен сезон, който продължава от средата на април до средата на октомври. Това е времето, когато островът е най-натоварен и времето е най-топло. Ще откриете, че температурите са по-меки и има по-малко туристи в началото на сезона – до около средата на юни, а след това отново по-късно, от средата на септември нататък. Ако пешеходният туризъм през клисурите на Крит е нещо, което искате да зачеркнете от списъка си с неща за правене там, тогава отидете през април, май, юни, септември или октомври.

Топ 10 средиземноморски дестинации - райският остров Крит
Снимка: pixabay

Защо да посетите Крит?

Крит е гръцки рай. Това е остров със страхотна култура и отлична кухня, превъзходни туристически маршрути и един от най-добрите плажове в Европа.

!!! Ако планирате почивка само на един гръцки остров в живота си, тогава изберете Крит. Ще ви хареса толкова много, а скоро ще промените решението си да отидете само веднъж, защото ще искате да се връщате отново и отново.

Топ 10 средиземноморски дестинации - райският остров Крит
Снимка: pixabay

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Лято и море
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин